Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

A&D Wines

W A&D Wines poświęcamy się produkcji win z winogron uprawianych we własnych gospodarstwach. Szanujemy unikalne cechy każdej paczki oraz osobowość i cechy każdej odmiany winorośli, przekształcając je w wina, które w autentyczny sposób wyrażają ich pochodzenie.

Historia
Alexandre Gomes, posiadający wielopokoleniową rodzinną tradycję rolniczą w regionie Baião, odziedziczył związek z ziemią, ludźmi i działalnością rolniczą, które fascynowały go od najmłodszych lat. W 1991 roku zaczął uprawiać nową winnicę o powierzchni około 5 hektarów na wielu poletkach, takich jak Quintal, Tapadinha, Padronelo, Sarrabalde, Bogalhão i Várzea, gdzie posadzono rodzime odmiany winorośli z regionu: Avesso, Arinto i Alvarinho.

Mając już dojrzałą winnicę i dążąc do podniesienia świadomości na temat jakości produkowanych win, Alexandre i jego żona Dialina założyli w 2005 roku firmę A&D Wines i planują inwestycje, zarówno w uprawę winorośli, jak i tworzenie infrastruktury, w celu produkcji wysokiej jakości win. Od tego czasu inicjatywy i projekty pomnożyły się. Kupują nieruchomość w tym samym regionie, Quinta dos Espinhosos, z 7-hektarową winnicą, która pozwoli im zrealizować projekt stworzenia piwnicy ze wszystkimi niezbędnymi urządzeniami do produkcji białego wina.

Wino Casa do Arrabalde zostaje wprowadzone na rynek w 2007 roku, a w 2009 roku mają miejsce pierwsze zbiory Espinhosos. Wprowadzenie na rynek krajowy było trudne ze względu na początek kryzysu finansowego w 2008 roku i związany z nim spadek konsumpcji w Portugalii. Reagując na trudności z wejściem na rynek portugalski, A&D Wines szybko zaczyna eksplorować kilka rynków europejskich. Od tego czasu podbili kilka rynków, a mianowicie w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Belgii, Holandii, Niemczech, Szwajcarii, Danii i Szwecji.

W 2014 i 2015 roku robią pierwszy krok na rynki poza Unią Europejską, czyli do Kanady, USA i Brazylii. Większość sprzedaży stanowi eksport - około 90%.

W 2015 roku A&D Wines decyduje się na przejście do bardziej ambitnego projektu i zakup Quinta de Santa Teresa, kolejnego zakładu w subregionie Baião, obejmującego 33 ha winnicy, 5 ha Casa do Arrabalde i 7 hektarów Quinta dos Espinhosos, co czyni łącznie 45 ha. Celem średnioterminowym jest wyprodukowanie 300 000 butelek i umieszczenie Quinta de Santa Teresa na mapie enoturystyki w tym regionie.

W 2016 roku przedstawiają cztery nowe referencje ze zbiorów 2015, pierwsze z win A&D w Quinta de Santa Teresa. Wprowadzają markę Monólogo dla trzech win i wyjątkowej paczki, a mianowicie Monólogo Arinto P24, Monólogo Avesso P67 i Monólogo Chardonnay P706. Ten ostatni znajduje się w Quinta dos Espinhosos. Przedstawiają także Singular, „blend” według wyboru i gustu inż. Fernando Moura, enolog z A&D Wines.

Winnice
Położone w podregionie Baião, posiadłości Casa do Arrabalde, Quinta dos Espinhosos i Quinta de Santa Teresa mają winnice o niskich lub umiarkowanych plonach, w przeważającej mierze granitowej, która może osiągnąć do 45 hektarów.

Chociaż znajdują się w tym samym hrabstwie, te 3 nieruchomości mają szczególne, dość charakterystyczne cechy:

Winnica Casa do Arrabalde, położona u podnóża Marão na wysokości 490 m n.p.m., produkuje późno dojrzewające winogrona, obdarzone wyczuwalnym aromatem i świeżością.

Winnica Quinta dos Espinhosos znajduje się na podobnej wysokości, 470 m n.p.m., ale jest chroniona przez otaczający ją obszar leśny. Gospodarstwo to dowiodło apetytu na produkcję wysokiej jakości Avesso i Chardonnay. Prowadzony w Cordon Royat, przechodzi obecnie proces konwersji na rolnictwo ekologiczne.

Quinta de Santa Teresa, najnowszy element tego projektu, znajduje się dosłownie na granicy między regionami Vinhos Verdes (zielone wino) i Douro. Jego winnice znajdują się na wysokości od 150 do 340 m n.p.m. Tutaj kwitnienie następuje wcześnie, podobnie jak dojrzewanie. Winnice podzielone są na tarasy oddzielone granitowymi ścianami. To wyjątkowe miejsce dla odmiany winorośli Avesso o znanej kwasowości, która korzysta z możliwości pełnego dojrzewania. W konsekwencji ujawnia swój wielki potencjał dojrzewania wśród win „vin de pays”. Ta nieruchomość przechodzi proces konwersji na rolnictwo ekologiczne.

W winnicach nasza misja polega głównie na stałej pielęgnacji, utrzymywaniu naturalnego pokrycia glebą roślinną i zwiększaniu jej bioróżnorodności.

Bioróżnorodność
Zachowanie ekosystemu (bioróżnorodność wody, interwencja człowieka) jest priorytetem, gdy celem jest produkcja win naturalnych i terroir. A&D Wines wspiera społeczności lokalne, spośród których wybierają swoich pracowników. Są przeszkoleni w zakresie doceniania tego, co autentyczne i oryginalne na ich ziemi, w ten sposób producent wzmacnia zrównoważony rozwój tego projektu, nie tylko dla nich, ale mając świadomość zarówno dziedzictwa, jakie otrzymali od poprzednich pokoleń, jak i ich odpowiedzialności za przyszłe pokolenia.

Wzmacniają procesy regeneracyjne gleby, przywracając odpowiednio skompostowane podprodukty winnicy (folia, liście, materiał cięty) oraz wspomagając wzrost roślin do pokrycia gleby, które przyczyniają się do wiązania składników odżywczych.

Nie używają produktów syntetycznych ani herbicydów. Podchodzą prewencyjnie do zdrowia winnic. Promują rozwój flory i fauny, które pomagają im kontrolować rozprzestrzenianie się chorób.

Martwimy się o zachowanie naszych zasobów wodnych. Właściwie kontrolowane pokrycie roślinne przyczynia się do zachowania odpowiedniej ilości wody w glebie. Woda jest cennym zasobem, a jej wykorzystanie jest skrupulatnie zarządzane. W okresie spoczynku wegetatywnego promujemy wypas w winnicy, kontrolując wzrost pokrycia roślinnego gleby, przyczyniając się w ten sposób do jej naturalnego nawożenia.W piwnicy mamy po prostu prowadzić procesy winifikacji z szacunkiem i bez interwencji, powiększając wszystko, co dobre, które dała nam winnica.

Kup wina od portugalskiego producenta A&D Wines w naszym sklepie internetowym.