Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Bodegas Mano a Mano

Bodegas Mano a Mano znajduje się w gminie Alhambra w prowincji Ciudad Real i mocno zainwestowało w krainę wina: Autonomiczną Wspólnotę Kastylii-La Manchy, w której skoncentrowana jest połowa hiszpańskich winnic. Położone w sercu Kastylii - La Manchy, Mano a Mano wywodzi się z regionu o szczególnych cechach: bardzo starych winnicach, ubogiej glebie i ogromnym potencjale plonowania wysokiej jakości winogron.

Odmiana Tempranillo szybko tutaj dojrzewa, tworząc średniej wielkości, zwarte i jednorodne grona o grubej skórce i miękkim miąższu. Różnica w stosunku do odmiany Tempranillo produkowanej w innych regionach polega na jej zdolności do przystosowania się do suchych warunków, co skutkuje produkcją mocnych win o intensywnych kolorach i mocnym smaku. Avanteselecta rozpoczęła pracę na działce położonej we wsi La Solana i zainwestowała w produkcję odmiany Tempranillo na różnych wysokościach, typach gleb i miejscach. Wszystko to miało na celu uzyskanie doskonałej jakości winogron do produkcji win, które wyróżniałyby je spośród innych win produkowanych w regionie.

Mano a Mano produkuje wina z 330 hektarów własnych winnic: 300 hektarów znajduje się w Finca La Dehesa w Alhambra (Ciudad Real), a 30 w Finca Sierra de La Solana w Herencia (Ciudad Real). Średni wiek winorośli to około pięćdziesiąt lat. Winorośle te są uprawiane na glebach piaszczystych pokrytych kamykami, żelazem, gliną i wapieniem, a plony są niższe niż 2 kilogramy winogron na roślinę.

W Bodegas Mano a Mano jesteśmy przedmiotem ciągłej walki ze złożonym środowiskiem naturalnym, biorąc pod uwagę ekstremalny kontynentalny klimat regionu. Zaangażowanie bodegi w jakość sprawiło, że jej codzienna praca jest dużym wyzwaniem.

Mano a Mano działa również w eksperymentalnej winnicy w sąsiedniej wiosce Herencia, gdzie bada zachowanie różnych odmian, takich jak Syrah, Cabernet Sauvignon, Graciano i Touriga Nacional, używanych do uszlachetniania wina. Niektóre z tych odmian są obecne w kolekcji win Venta La Ossa.

Główną używaną odmianą jest Tempranillo. Grona są średniej wielkości, zwarte i regularne, o średniej grubości skórce i miękkim miąższu. Ta rodowa odmiana dobrze przystosowuje się do ekstremalnych warunków klimatycznych. Bodegas Mano a Mano wykorzystuje klon odmiany Tempranillo występujący w regionie Cuenca, z którego tradycyjnie produkowane są jedne z najlepszych win tego regionu.

Aby owoce mogły zostać zebrane, gdy są dojrzałe, należy wcześniej zaplanować zbiór. Wiąże się to z koniecznością kilkakrotnego odwiedzania różnych części winnicy, dopóki nie zamówi terminowego zbioru winogron. Po wejściu do winiarni kiście są schładzane w komorze, a następnie przepuszczane przez stół selekcyjny, odrzucając winogrona, które nie spełniają odpowiednich warunków, zanim zostaną zainicjowane procesy maceracji i fermentacji. Fermentacje jabłkowo-mlekowe i okresy dojrzewania w dębowych beczkach są organizowane zgodnie z docelowym miejscem przeznaczenia każdego wina.

Winiarnia ma kadzie różnej wielkości. Celem jest przystosowanie się do różnych procesów produkcji wina prowadzonych w winiarni. Po zakończeniu fermentacji wina są przenoszone do komory beczkowej, gdzie dojrzewają we francuskim i amerykańskim dębie. W winnicy stosowano kadzie ze stali nierdzewnej o różnej pojemności, od 5000 do 50000 kg.

Kup wina od hiszpańskiego producenta Bodegas Mano a Mano w naszym sklepie internetowym.