Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Bodegas Parra Jimenez Irjimpa

Gdy w 1993 roku bracia Francisco, Javier i Luis Parra założyli Parra Family Organic, idea certyfikacji Organic była nowa. Ale bracia zdecydowali, że to dla nich naturalne, biorąc pod uwagę ich długą historię zrównoważonego rolnictwa.

Francisco mówi:

Kiedy zaczynaliśmy, uznawano, że certyfikacja organiczna jest bardzo ekscentryczna. Kiedy wyjaśniliśmy ludziom, co planujemy zrobić, byli zdenerwowani. Ale dla nas to po prostu miało sens. Nasza rodzina zawsze zajmowała się hodowlą w La Mancha. Niektórzy z nas hodowali owce. Wujek miał nawet winnicę. A sposób, w jaki zawsze pracowaliśmy na naszej ziemi, był tradycyjny, wolny od pestycydów, herbicydów i chemicznych nawozów.

Więc robili rzeczy tak, jak zawsze to robili, a świat to zauważył. Dziś wina ekologiczne Parra Family posiadają w 100% certyfikat NOP, a bracia Parra są największymi producentami win ekologicznych w Europie. Jest to pozycja, na którą wiele winnic bardzo ciężko pracuje, ale dla Parras nigdy nie wydawało się to czymś wyjątkowym. „Niektórzy nazywają to rolnictwem ekologicznym”, mówi Francisco, „dla nas jest to tylko kontynuacja tego, co nasza rodzina zawsze robiła”.

Parra Family Organic została założona w 1993 roku przez trzech braci: Francisco, Javiera i Luisa. Pomimo wielkości firmy - Parra Family Organic sprzedaje około czterech milionów butelek rocznie - sami bracia wykonują większość prac biurowych i są ściśle zaangażowani w prace w piwnicy i winnicy. Każdy pomaga we wszystkim, ale pod naciskiem Francisco przyzna, że robi trochę więcej w zakresie sprzedaży i marketingu, podczas gdy Javier koncentruje się bardziej na produkcji wina. Luis robi wszystko i jest bardzo zaangażowany w swoją pasję: hodowlę gołębi.

Najważniejszym aspektem hiszpańskiej geografii jest La Meseta, wysoki pustynny płaskowyż, który dominuje w centrum kraju. Jest to płaski, suchy obszar o powierzchni około 80 000 mil kwadratowych - czyli prawie połowa powierzchni Hiszpanii - i na wysokości od 600 do 1000 metrów nad poziomem morza. Stolica Hiszpanii, Madryt, znajduje się w samym środku Mesety. Jeżeli wsiądziesz do samochodu i pojedziesz na południowy wschód od stolicy, to znajdziesz się w La Mancha, historycznym regionie charakteryzującym się surową scenerią, samotnymi zamkami, wiatrakami, stadami owiec i dziedzictwem Miguela de Cervantesa, który napisał swoją słynną książkę Don Kichot.

Rodzina Parra pracuje w dwóch dużych winnicach w La Mancha w pobliżu miasta Las Mesas (The Tables), o łącznej powierzchni około 445 akrów, czyli około 180 hektarów. Jedna z winnic nosi nazwę Entresendas (między ścieżkami). Znajduje się w wyschniętym dnie starożytnej rzeki. W rezultacie Entresendas czerpie korzyści z żyznych, aluwialnych gleb, wspólnych dla starorzeczy i idealnych do uprawy winogron. Druga winnica oficjalnie nosi nazwę Olla del Monte (Patelnia do gotowania w górach), ale w lokalnym slangu znana jest jako Cuesta Colorá (czerwone zbocze). Cuesta Colorá to także nazwa niezwykłego wina z rodziny Parra, które nie zawiera siarczynów. Czerwone zbocza pokryte są kredową gliną, a na jej szczycie znajduje się cienka warstwa kamyków, które wychwytują ciepło słońca i utrzymują ciepło winogron podczas chłodnych pustynnych nocy w La Manchy. Mówi się, że winorośli mogą być wytworne. Winogrona muszą być suszone. W takim razie LaMancha jest na idealnym miejscu do produkcji wina.

La Mancha nie jest strefą o dużym prestiżu w porównaniu z miejscami takimi jak Bordeaux czy La Rioja, ale warunki tutaj są idealne do uprawy winogron i wkładamy wiele miłości i uwagi w nasze winnice i owoce, które wychodzą z nich.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony hiszpańskiego producenta win Bodegas Parra Jimenez Irjimpa.

Kup wina od hiszpańskiego producenta Bodegas Parra Jimenez Irjimpa w naszym sklepie internetowym.