Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Braida

Braida to włoska marka win. Sami producenci piszą o sobie, że Braida reprezentuje zaraźliwy śmiech Raffaelli i zaabsorbowany wyraz twarzy Giuseppe. Brat i siostra, których geny i gesty ujawniają dziedzictwo wyjątkowej włoskiej rodziny winiarskiej. Dziedzictwo, które konsolidują i rozwijają każdego dnia, ciężko pracując i dzieląc się swoimi wspaniałymi owocami ze swoim wspaniałym zespołem, swoim rodzinnym miastem Rocchetta Tanaro i wszystkimi, którzy kochają swoje wina.

Braida jest „lasem myśli” w Montebrunie, a korzenie winorośli są ustawione w szeregu i gotowe do ożywienia nowej winnicy Barbera w Asinara. Bioróżnorodność i rygor produkcyjny, geniusz, wyobraźnia i szacunek dla tradycji to cechy marki. Braida to historia Barbera (włoski szczep wina) - od najlżejszej i najbardziej beztroskiej ekspresji po najgłębszą i najbardziej zmysłową - oraz bezprecedensową przygodę białych win Langa, Nascetta, Chardonnay i Riesling.

Historia Braidy jest związana z historią Rocchetta Tanaro, małego miasteczka w rejonie Monferrato. „Moja wioska nie jest zaskoczeniem, to dziesięć winnic, sześć domów, jeden kościół” - to słowa chansonniera Paolo Froli, który jest również lokalnym lekarzem w Rocchetta. Piosenka została napisana przez Gianni Mura. Niektóre z dziesięciu winnic w piosence Froli należą do Braidy. Były własnością dziadka Giuseppe, który zostawił je swojemu synowi Giacomo, a teraz są uprawiane przez Giuseppe i Raffaell Bologna.

„Braida” to przydomek, który ojciec Giacomo, Giuseppe Bologna, zawodowy furman, zyskał grając w piłkę ręczną, z powodu jego podobieństwa do mistrza tego sportu. Wraz z pseudonimem swojego ojca, Giacomo odziedziczył także zamiłowanie do sportu i koni oraz dużą winnicę Barbera na wzgórzach Rocchetta.

Rok 1961 to data pierwszego zbioru Barbera del Monferrato „La Monella”, którą Giacomo Bologna zdecydował się butelkować. W 1969 roku Giacomo zaprezentował swoje wino na Ogólnopolskim Konkursie Wina Douja d'Or w Asti, zdobywając złoty medal, który pozwolił mu nieodpłatnie uczestniczyć w targach wina w Genui, Turynie i Mediolanie, gdzie dzielił się przemyśleniami na temat Barbera z innymi winiarzami.

Od początku 1982 roku Giacomo zaczął eksperymentować ze swoim nowatorskim pomysłem połączenia Barbera z barrique: rocznik był wyjątkowy; kiedy wino Bricco dell’Uccellone wyszło z barrique, kalifornijski enolog André Tchelistcheff przybył do Włoch i zatwierdził je, ogłaszając jego sukces. W piwnicy Rocchetta Tanaro narodziły się w tamtych latach dwa inne wina: Bricco della Bigotta z 1985 roku i Ai Suma, pozyskane z późnego zbioru winogron (koniec października) w 1989 roku.

W 1988 roku rodzina kupiła posiadłość Serra dei Fiori w Trezzo Tinella, prowadząc ją razem z braćmi Renzo i Valerio Giacosa. Z pomocą Roberto Macaluso, profesora winiarstwa i enologii, przyjaciela i promotora obrony rodzimych winogron, posadzili białe odmiany, w tym Nascetta, rozpoczynając produkcję białego wina Braida.

Ai Suma była ostatnim klejnotem stworzonym przez Giacomo Bologna, który zmarł w Boże Narodzenie 1990 roku. Raffaella i Giuseppe Bologna, wraz z matką Anną Martinengo, przejęli zarządzanie firmą, kontynuując realizację wielkiego marzenia Giacomo, wprowadzając innowacje i jednocześnie inwestując.

Pierwszy rocznik Il Bacialè, projektu Giuseppe Bologna, który łączy wielką miłość rodziny, Barberę, z Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, powstał w 1994 roku. Innym ważnym związkiem stworzonym z powodzeniem przez Giuseppe Bologna jest wiele działek, które obecnie tworzą rozległą winnicę Montebruna: pierwszy zbiór Montebruna Barbera został zebrany w 2001 roku.

Nieruchomości Braida znajdują się pomiędzy dzielnicami Monferrato Astigiano i Langhe. Sercem działalności są winnice Rocchetta Tanaro z glebami o średniej konsystencji, z piaskiem i gliną w prawie równych częściach. Jest domem dla cennych crusów Bricco dell’Uccellone, Bricco della Bigotta i Montebruna oraz gruntów składających się z bogatych w muł gleb, na których rodzi się Grignolino d’Asti Limonte. Inne winnice znajdują się w Castelnuovo Calcea i Costigliole d’Asti, również w Monferrato, charakteryzujących się luźnymi i lekkimi glebami złożonymi z wapiennego piasku w pierwszym przypadku i gliniasto-wapienia z doskonałą ekspozycją zboczy w drugim. W Langa Moscato uprawia się głównie na piaszczysto-wapiennych glebach Mango. Z luźnych gleb, bogatych w piasek zmieszanych z wapiennym marglem, Trezzo Tinella pochodzi produkcja białych niegazowanych win sprzedawanych pod marką Tenuta Serra dei Fiori, posiadłości stworzonej i prowadzonej wspólnie z braćmi Renzo i Valerio Giacosa.

Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej włoskiego producenta win Braida.

Kup wino Braida w naszym sklepie internetowym.