Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Caliterra

Caliterra powstała w 1996 roku jako partnerstwo między rodziną Roberta G. Mondavi i Viñą Errázuriz, którzy starali się zrealizować swoje wspólne marzenie o produkcji wysokiej jakości win, które odzwierciedlają cały potencjał chilijskiej przyrody, terroir i owoców.

Dzisiaj Caliterra jest połączeniem hiszpańskich słów „calidad”- jakość i „tierra”- ziemia. Ale także o pełnym pasji zaangażowaniu w ochronę środowiska, zrównoważonej filozofii uprawy winorośli, ich chilijskich korzeni i tradycji Colchagua. Wina Caliterra celebrują ich ziemię, ludzi, czystą naturę i dziedzictwo dla przyszłych pokoleń.

Od samego początku Viña Caliterra koncentruje się na produkcji wysokiej jakości win, jednocześnie przyjmując zrównoważoną filozofię.

Filozofia Caliterry polega na wytwarzaniu win przyjaznych dla środowiska w ramach koncepcji precyzyjnej uprawy winorośli i zrównoważonego zarządzania winnicami, dzięki czemu każda odmiana wyróżnia się owocowym, świeżym i charakterystycznym stylem oraz wyraża jakość i czystość chilijskiej przyrody, terroir i owoców.

Zrównoważone podejście do wytwarzania win zapewnia dużą wartość dla wysokich standardów środowiskowych. Oznacza to ochronę zdrowia konsumentów i pracowników, poszanowanie środowiska (flory i fauny), bliską współpracę ze społecznością oraz zachowanie naturalnego krajobrazu dla przyszłych pokoleń.

Caliterra działa z silnym zaangażowaniem społecznym na rzecz społeczności w Dolinie Colchagua, aby przywrócić wiedzę i edukację swoim pracownikom i ich rodzinom. Promują, aby pokazać światu ich chilijskie korzenie i tradycje Colchagui. Działania podejmowane w tym zakresie obejmują zapewnienie bezpieczeństwa i szkolenia zawodowego wszystkim pracownikom czy wspieranie szkół wiejskich w ramach długoterminowego planu pracy.

Winnice

Dolina Colchagua

Jako część wielkiej doliny Rapel Valley, położonej w regionie O'Higgins, ta słynna dolina charakteryzuje się geografią, dużą różnorodnością gleb i śródziemnomorskim klimatem. Chłodne noce i delikatna bryza wiejąca od wybrzeży Pacyfiku i Andów sprawiają, że region ten jest idealnym miejscem do produkcji wysokiej klasy czerwonych odmian.

Caliterra Estate

Dolina Colchagua jest domem dla posiadłości Caliterra, położonej 200 km (125 mil) na południe od Santiago i 60 km (37 mil) od wybrzeża i 150 metrów nad poziomem morza (500 stóp n.p.m.).

Caliterra Estate ma około 1085 ha (2681 akrów), z około 75% dziewiczej ziemi i śródziemnomorskim klimatem, gdzie chłodne noce i delikatna bryza łagodzą energię słoneczną, tworząc doskonale dojrzałe, intensywne, skoncentrowane i zrównoważone wina.
Winnice zostały po raz pierwszy zasadzone w 1997 r., Na 210 ha (518,5 akrów) Merlot, Carmenere, Cabernet Sauvignon i Syrah oraz mniejszymi działkami Malbec. Z początkowych plantacji 55 hektarów jest obecnie zarządzanych ekologicznie (136 akrów), produkując Cabernet Sauvignon, Syrah i Carmenere.

Wprowadzono nasadzenia na zboczach wzgórz, aby lepiej wykorzystać potencjał posiadłości. 32 ha (79 akrów) dodano do początkowych winnic w 2005 r., A 46 ha (113,6 akrów) wzgórz Cabernet Sauvignon, Syrah, Carmenere i Viognier dodano w 2008 r., Co daje łącznie 288 ha (711,1 akrów). Gleby o średniej teksturze, od gliniasto-gliniastych do piaszczysto-gliniastych, są bogate w skały, dzięki czemu można uzyskać wina o różnej charakterystyce.