Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Château Minuty

Należący do rodziny Matton-Farnet od 80 lat Château Minuty to rodzinna posiadłość winiarska położona w regionie Prowansji w południowej Francji, z widokiem na półwysep Saint-Tropez.

Gabriel Farnet będąc już właścicielem Domaine de Châteauneuf w Vidauban, nabył Château Minuty w 1936 r. Posiadłość i jej mała kaplica zostały pierwotnie zbudowane za czasów Napoleona III, który nadał nazwę „De l'Oratoire” winu, które było przez lata flagowane jako produkt Estate. Wiele z najbardziej prestiżowych hoteli na Lazurowym Wybrzeżu nadal oferuje tę zakrzywioną butelkę.Gabriel Farnet rozpoczął od całkowitego przearanżowania posiadłości, przywracając Château Minuty do dawnej świetności po drugiej wojnie światowej.

Monique Farnet, córka Gabriela, i jej mąż Etienne Matton, który przez wiele lat był prezesem zarządu Cru Classé, przesadzili tradycyjne i lokalne odmiany winogron, takie jak Tibouren, Rolle i Grenache, utrzymując niskie plony w dążeniu do produkcji win najwyższej jakości . Dzięki żmudnej pracy wykonanej w winnicach zapewnili wysoką reputację Château Minuty i obecność w najlepszych restauracjach Riwiery Francuskiej.

Jean-Etienne i François Matton przejęli Minuty posuwając majątek jeszcze dalej. Pozostawili swój ślad, kontynuując restrukturyzację winnicy, zastępując odmiany Carignan i Ungi Blanc na Grenache i Rolle oraz usprawniając wyposażenie winnicy, aby stworzyć najnowocześniejszy obiekt. Pod ich patronatem wina Château Minuty stały się znane nie tylko w całej Francji ale i na całym świecie.

W 2012 r. przeprowadzono poważną renowację, aby poprawić wrażenia gości odwiedzających posiadłość. Otaczając się uznanymi architektami i projektantami wnętrz, zmodernizowano piwnicę degustacyjną i zbudowano drugą piwnicę z beczkami, a także salę konferencyjną i salę degustacyjną dla profesjonalistów.

Château Minuty to jeden z czołowych producentów win w regionie Côtes de Provence, produkujący wysokiej jakości wina różowe. Połączenie historycznej wiedzy i zaawansowanej technologii gwarantuje niezmienną jakość wina.

Minuty przywiązuje dużą wagę do wzbogacania gleby poprzez stosowanie obornika naturalnego, bogatego w materię organiczną, pochodzącego od lokalnych kóz i owiec. Praca w glebie umożliwia oddychanie obecnym w ziemi mikroorganizmom, umożliwia lepszą penetrację wód opadowych oraz ułatwia zanurzanie korzeni już od wczesnych lat wzrostu, co pozwala na pozyskanie niezbędnych składników odżywczych i wody z podłoża. Winorośl jest zbierana w ekologicznie zrównoważonym środowisku bez środków chwastobójczych i pestycydów. Chroniony obszar leśny otacza winnice, gwarantując wyjątkowy i wysokiej jakości ekosystem.

Château Minuty to jedna z ostatnich posiadłości w regionie Côtes de Provence, której zbiory są całkowicie ręcznie zbierane, co zapewnia, że winogrona docierają do piwnic w idealnym stanie, ograniczając w ten sposób ekstrakcję substancji roślinnych w moszczu.

Winogrona przybywają w stanie nienaruszonym, zanim trafią do urządzenia do usuwania łodyg. Po delikatnym zmiażdżeniu winogrona są natychmiast schładzane do bardzo niskiej temperatury i wtryskiwane są gazy obojętne, aby zapobiec utlenianiu, co może spowodować nieodwracalną utratę smaku i struktury. Soki przechodzą następnie przez najnowocześniejsze prasy pneumatyczne, gdzie są najpierw ostrożnie osuszane, a następnie wyciskane pod niskim ciśnieniem, co pozwala wydobyć ich pełną ekspresję.

Po długiej, niskotemperaturowej fermentacji, w wyniku której wino osiągnęło swój pełny potencjał aromatyczny i finezję, jest szarpane, a następnie stopniowo dekantowane przez zimę. Następnie rozpoczyna się okres mieszania, w którym cechy rocznika i odmian są łączone w celu wyprodukowania różnych win Minuty.

Charakterystyka Minuty jest widoczna w każdej wyprodukowanej butelce, dzięki linii rozlewniczej wyposażonej w najnowocześniejszą technologię, która chroniwino w najlepszy możliwy sposób przed utlenianiem.

Mimo że wina różowe stanowią 85% produkcji, nie zapomina się tutaj także o winach czerwonych. Po selekcji paczek i zielonych zbiorach, czerwone wina przechodzą przez rok leżakowania w beczkach. W tym czasie taniny zmiękną, nasilą się właściwości strukturalne i rozwinie się finezja. Wybór pochodzenia drewna i intensywności opiekania cuvees wpływa na szczególny wyraz i charakter wina.

Na półwyspie Saint-Tropez winnica Château Minuty stawia południowe odmiany winogron na pierwszym planie. Wychodząca na kultową zatokę Saint Tropez winiarnia Château Minuty jest wyjątkowo dobrze położona na zboczach wzgórz wiosek Gassin i Ramatuelle, a winnice korzystają z umiarkowanego, morskiego klimatu.

Winorośl czerpie korzyści z bardzo głębokiej gleby, która jest używana głównie do uprawy Grenache. Szczególną uwagę przywiązuje się do nasadzeń specyficznych dla danego miejsca - każda odmiana jest umiejętnie sadzona w najbardziej odpowiedniej części winnicy, pozwalając na pełne wykorzystanie jej potencjału. Działki wokół Château są obsadzone Grenache, odmianą, która rozwija się na tej głębokiej, prawie wolnej od kamieni ziemi. Działki wychodzące na południe, sprzyjające obfitemu słońcu, poświęcone są odmianom czerwonego wina Syrah i Mourvèdre. Skaliste, wapienne zbocza sprzyjają bardziej mineralnej ekspresji i dlatego są obsadzone rolle.

Winnica, zwrócona na południowy wschód, znajduje się pod bezpośrednim wpływem pobliskiego Morza Śródziemnego. Dzięki temu wina mają subtelny charakter, jaki daje morskie powietrze. Morska bryza wysusza winorośl po porannej rosie lub deszczu i bezpośrednio przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowań.

Wspaniałe wina różowe Minuty są produkowane głównie z Grenache, znanego jako „król róż”, oraz Tibouren, charakterystycznej odmiany półwyspu Saint-Tropez, używanej do zachowania lokalnego charakteru win. Wina białe produkowane są głównie z Rolle, uprawianego od wielu pokoleń w Var. Jeśli chodzi o czerwone, to są one produkowane z Syrah i Mourvèdre, odmiany winorośli, która kwitnie w glebach łupkowych znajdujących się na wybrzeżu Morza Śródziemnego.

Butelka Château Minuty to więcej niż zwykła butelka wina. To zaproszenie do poznania Prowansji, poczucia słońca i zanurzenia się w klimat wyjątkowego regionu. Miejsce, w którym zapach oliwy z oliwek, śródziemnomorskich warzyw i lawendy wypełnia powietrze, a dźwięk brzęczących szklanek przenosi nas w inny świat. Świat, który czuje się jak wieczne wakacje.

Wytwarzane od dziesięcioleci w tym wspaniałym regionie wina Minuty doskonale komponują się z lokalną kuchnią, czy to podczas wyśmienitego posiłku w renomowanej restauracji, czy po prostu łamania chleba z rodziną i przyjaciółmi. Ale wina Minuty uwielbiają również podróże, komplementy i mieszanie z innymi smakami z całego świata, tworząc prawdziwie wyjątkowe pary gastronomiczne.

Kup wina marki Château Minuty w naszym sklepie internetowym.