Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Ciacci Piccollomini d'Aragona

Początki posiadłości sięgają XVII wieku i nadal zachowuje swoje dziedzictwo historyczne w budynku zwanym „Palazzo” (Pałac), który został zbudowany przez Fabivsa de 'Vecchis, biskupa Montalcino i opata opactwa Sant’Antimo. Po śmierci biskupa pałac i okoliczne posiadłości zostały sprzedane na aukcji zgodnie z włoskim prawem dotyczącym dóbr kościelnych, a 16 września 1868 r. zostały zakupione przez hrabinę Evę Bernini Cerretani. 31 grudnia 1877 r. Hrabina Cerretani sprzedała całą posiadłość rodzinie Ciacci z Castelnuovo dell’Abate. Po ślubie między hrabią Alberto Piccolomini d’Aragona i Eldą Ciacci, Pałac Biskupi stał się Pałacem Ciacci Piccolomini d’Aragona.

W 1985 roku hrabina Elda Ciacci przekazała całą posiadłość Giuseppe Bianchini, farmerowi tej posiadłości od wielu lat, stosując zupełnie nową i wiodącą filozofię produkcji na ten okres, zwiększając ilość, jakość win i otwierając eksport na cały świat. Giuseppe, niestety zmarł w lutym 2004 r., zostawił firmę swojemu synowi i córce, Paolo i Lucii.

Posiadłość Ciacci Piccolomini d’Aragona znajduje się na południowo-wschodnim zboczu gminy Montalcino, w pobliżu średniowiecznej wioski Castelnuovo dell’Abate i słynnego romańskiego opactwa Sant’Antimo, którego początki sięgają XI wieku. Cała posiadłość, rozciągająca się na ponad 220 hektarów, z czego 55,5 to winnice, a 40 to gaje oliwne, posiada wszystkie typowe cechy toskańskiego krajobrazu, ozdobione wzgórzami, pastwiskami i lasami o niezapomnianych kolorach.

Położona między wzgórzem Arna a rzeką Orcia na południowym wschodzie, oferuje wyjątkową panoramę z pięknym konturem góry Amiata w tle. Dzikie zwierzęta, zapachy kwiatów i roślin oraz typowe gospodarstwa wiejskie rozsiane wokół tworzą spokojną atmosferę w tej okolicy.

Vigna Ferraiole, Vigna Egle, Vigna Contessa i Vigna Colombaio to tylko niektóre z najważniejszych winorośli Sangiovese Grosso. Winnice z kordonu pobudzonego skierowane na południe znajdują się w samym sercu parku Val d'Orcia, wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa Unesco. Struktura gleby jest średnioziarnista z dobrą zawartością margli i łupków z okresu eocenu.

Klon Sangiovese Grosso jest wybrany z najstarszych winorośli posiadłości charakteryzujących się rozłożystymi gronami i dużymi jagodami o grubej skórce. Jest to szczególnie reprezentatywny gatunek Sangiovese pochodzący z okolic Montalcino, który daje jakość nawet w trudnych rocznikach.

Oba wina Brunello di Montalcino DOCG „Pianrosso” i Brunello di Montalcino DOCG Riserva „Vigna di Pianrosso” Santa Caterina d’Oro pochodzą ze starannej selekcji winogron z jednej winnicy, najstarszej i najbardziej reprezentatywnej.

„Pianrosso” obejmuje 11,69 hektarów (29,22 akrów). Gleba jest średnioziarnista z dobrym poziomem margla, pochodząca z okresu eocenu. Wysokość tej dużej winnicy waha się od 240 do 360 metrów nad poziomem morza Posiadłość Ciacci Piccolomini d'Aragona posiada dwie piwnice winiarskie: historyczną piwnicę winiarską, poświęconą długiemu leżakowaniu najbardziej prestiżowych win, znajdującą się w piwnicach z XVII wieku Pałac Ciacci Piccolomini d'Aragona; nowa piwnica z winami w pobliżu miejscowości Castelnuovo dell’Abate, obecnie siedziba posiadłości z urządzeniami do fermentacji, dojrzewania, rafinacji i przechowywania. Palazzo stoi w sercu Castelnuovo dell 'Abate. Palazzo został wzniesiony w XVII wieku przez biskupa Montalcino Fabivsa de 'Vecchis, opata opactwa S. Antimo, Conte Palatino i doradcy cesarskiego. W 1985 roku Giuseppe Bianchini i jego rodzina decydują się zamieszkać w Pałacu, który stał się siedzibą posiadłości Ciacci Piccolomini d’Aragona.

Z determinacją i dumą podtrzymuje tradycje i kulturę, które są nieodłączną częścią majątku. Podziemna piwnica w Palazzo jest historyczną pamięcią winnicy, która od zawsze może budzić ogromne sugestie w naszych gościach, przechowuje nasze najstarsze roczniki, wciąż możliwe do odwiedzenia po wcześniejszej rezerwacji. Molinello to całkowicie podziemny budynek, zaprojektowany tak, aby korzystać z optymalnej i naturalnej temperatury. Przekracza 2500 metrów kwadratowych. Został wymyślony i zaprojektowany przez Giuseppe Bianchiniego i wzniesiony pod koniec lat 90., stając się obecnie siedzibą osiedla, w którym odbywają się procesy winiarskie. Piwnica wyposażona jest w najlepsze sprzęty enologiczne, które pozwalają na doskonały sojusz nowoczesności z tradycją. Pierwsza fermentacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej z kontrolowaną temperaturą. Następnie w sugestywnej piwnicy starzejącej się w sercu winiarni, w wielu beczkach z dębu słowiańskiego, od 7,5 do 75 hl, przez wiele lat przechowujemy nasze wina Rosso i Brunello di Montalcino, nadając im elegancji i typowych smaków. Po procesie leżakowania w dębie technologiczna linia rozlewniczo-etykietująca kończy cały proces.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony włoskiego producenta win Ciacci Piccollomini d'Aragona.

Kup wina od włoskiego producenta Ciacci Piccollomini d'Aragona w naszym sklepie internetowym.