Twój koszyk jest pusty

Previous Next

wyszukiwanie zaawansowane +

Pago de Carraovejas

[produkty]

Były lata 70-te, kiedy José María Ruiz, młody Segovianin pełen energii i ciekawości, został wybrany do reprezentowania Hiszpanii na pierwszym Sommelier World Challenge zorganizowanym przez Międzynarodową Organizację Winorośli i Wina w Mediolanie. Kultura wina w Hiszpanii nie miała takiego znaczenia ani popularnego i profesjonalnego uznania, jakim cieszy się dzisiaj, niemniej jednak José María Ruiz i jego kolega „Pedraza” zajęli dumne piąte miejsce wśród zawodników z ponad 60 krajów. Zyskali jednak więcej niż nagrodę.

To doświadczenie było katalizatorem, który przyspieszył fermentację pomysłów, które ten młody człowiek kręcił w głowie: jego pragnienie założenia własnej restauracji, z własnym wyobrażeniem o tym, czym powinna być kuchnia „cochinillo”, wychowuje własne prosięta, i hoduje własne wino, aby wszystkie te elementy po mistrzowsku się uzupełniały.

W 1982 roku Restaurante José María otworzyła swoje podwoje w Segovii, a pomysły młodego i ciekawskiego człowieka zaczęły nabierać kształtu. José María Ruiz zaczyna od zmiany samego pojęcia wina, tak jak było ono podawane w obfitych kastylijskich tawernach. Zaczął od wyeliminowania tradycyjnego dzbanka ceramicznego, w którym było podawane, i zaczął podawać wino butelkowane, skrupulatnie dbając o prezentację, odpowiednią temperaturę, warunki i protokół podania.

Ribera nie była wówczas znana jako region winiarski, ale energiczne wysiłki Jose Maríi mające na celu poprawę roli i sposobu traktowania wina w jego restauracji sprawiły, że stał się gorącym odkrywcą ziemi i win z tego regionu. Był absolutnie pewien, że chciał, aby jego wino - idealnie pasowało do „Cochinillo” lub pieczonego prosiaka - pochodzącego z tego regionu.

José María, który już w tamtych czasach zdawał sobie sprawę z ogromnego potencjału Ribera del Duero, wiedział, że ten region jest właściwym miejscem, aby urzeczywistnić jego marzenie: stworzyłby własne wino z tych winogron.

W 1987 roku José María Ruiz przewodzi grupie miłośników wina z Segowii i razem wpadają na pomysł stworzenia winnicy w regionie, który może produkować dobre wina czerwone. Z trzech powodów wybrali wzgórza Carraovejas w Peñafiel. Po pierwsze, Peñafiel był historycznie centrum regionu winiarskiego Ribera del Duero i obszaru o większym potencjale ze wszystkich hiszpańskich regionów winiarskich. Po drugie, bliskość Segowii. I trzeci i chyba najważniejszy powód, ponieważ starsi wioski zapamiętali zbocza Carraovejas jako najlepsze miejsce dojrzewania winogron, co potwierdziły później liczne badania.

Zdecydowanie kluczowe było dobranie odpowiedniej lokalizacji, terenu i klimatu. Trzy kilometry od Peñafiel, w słonecznej osadzie utworzonej przez doliny rzeki Botijas, dopływu rzeki Duero - tylko cztery kilometry od siebie - ziemia cieszy się mikroklimatem stworzonym przez słodzący wpływ rzeki Duero, dominujących zachodnich wiatrów, które utrzymują winorośle zdrowe i zwrócone na południe łagodnie pofałdowane zbocza wzgórz, chronione przed szkodliwym działaniem wiatru północnego i zniszczeniem przez wiosenne przymrozki i jesienne przymrozki. Idealne warunki dla kwitnącej winnicy: słońce i powietrze.

Znaleźli to miejsce i było to Carraovejas. Jedyne, co musieli dodać, to jakość i przewaga technologiczna, aby zoptymalizować i tak korzystne warunki oferowanego obszaru. Ta formuła pozwoliła im zrobić pierwsze wino Ribera del Duero zawierające 25% Cabernet Sauvignon w czasach, gdy szczep Tinto Fino rządził wszystkim. Byli również pionierami w dostarczaniu beczek z francuskiego dębu do Ribera del Duero i zainstalowaniu nawadniania kropelkowego na osiedlu, systemu, który zapewnia dokładną ilość wody do winorośli w sposób racjonalny i specyficzny, poprawiając jakość przydzielanych czerwonych winogron. na crianzas i Reservas.

W 1991 roku z zaledwie 70 000 kilogramów wyprodukowanych przez pierwsze 25 hektarów zasadzonych mieliśmy pierwsze zbiory z ich Pago de Carraovejas. W miarę upływu lat, zarówno winnica, jak i wytwórnia win ewoluowały w kolejnych, ciągłych, ale dobrze przemyślanych falach ekspansji, zawsze rządzonej przez ich kryteria „najpierw jakość”, aż osiągnęli ich obecne 200 hektarów zasadzonych.

Winiarnia ma obecnie ponad 14 000 metrów kwadratowych nowoczesnych obiektów, w których tradycja i kreatywne innowacje idą w parze z najnowocześniejszą technologią i głęboko zakorzenionym szacunkiem dla naturalnych procesów. Ich niekończące się poszukiwania ciągłych ulepszeń są kierowane na inwestycje w różne projekty badawcze, rozwojowe i innowacyjne. Winnice zajmują ponad 26 000 m2 powierzchni zabudowanej wokół pięknych placów otaczających budynek, zapewniając niezrównane widoki z południowego wschodu na dolinę i zamek Peñafiel.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony hiszpańskiego producenta win Pago de Carraovejas.

Kup wina od francuskiego producenta Pago de Carraovejas w naszym sklepie internetowym.

PRODUCENCI WIN DOSTĘPNYCH W NASZYM SKLEPIE

Lavis
Braida
Tenuta Ulisse
Tagaro
Chateau Minuty
Waimea Estate
Tinpot Hut
Drappier
Canella
Moet Chandon
Veuve Clicquot
Dom Perignon
Tenuta Sant Antonio
Varvaglione Vigne & Vini
Muga
Enoport
Peter Lehmann
Raventos Codorniu
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Ze świata wina:

Zapisz się do naszego newslettera!

Uzyskaj dostęp do sezonowych promocji. Odbierz swój rabat dla stałych klientów.

Kontakt

Wine & Spirits Market
ul. Jagielska 61B
02-886 Warszawa

biuro@wine-market.pl

Tel: 515-258-661