Opis
Winogrona do produkcji wina pochodzą z dwóch parceli o podłożu wapiennym z wysoką redukcją plonu, aby uzyskać odpowiednią koncentrację. Jest to klasyczny kupaż Corviny, Corvinone, Rondinelli i Oselety. Winogrona są zbierane ręcznie na początku października, mocno selekcjonowane i suszone w specjalnych pomieszczeniach przez 3-4 miesiące. W tym czasie winogrona tracą około 30% swojej objętości i rozpoczyna się winifikacja. Po fermentacji wino dojrzewa przez 2,5 roku, 80% w beczkach, a 20% w kadziach stalowych, aby otrzymać odpowiednią równowagę. Barwa wina jest ciemno-rubinowa, o złożonym i intensywnym bukiecie owoców leśnych i suszonych czerwonych owoców, wędzonej śliwki, rodzynek, suszonej żurawiny i słodkich przypraw. Usta zachwycają swą jedwabistością i pełnią osobowości, na początku dominuje słodycz konfitury malinowej, rodzynek, czekolady, cynamonu, skór i wanilii, przy zachowaniu odpowiedniej struktury i elegancji, która przechodzi w bardziej wytrawny posmak wiśni, granatu, migdałów z przyjemną pikantnością. Zakończenie jest długie i wyrafinowane.
*Zdjęcie posiada charakter poglądowy. W sprzedaży aktualny rocznik producenta.