Opis
Pé Franco to spełnienie marzenia Luisa Pato o produkcji wina ukazującego charakter win sprzed czasów filoksery. Nieszczepione krzewy winne odmiany Baga posadzone zostały na piaszczystej glebie, która zapobiega atakowi filoksery na korzenie. Ponieważ jeden krzew produkuje tylko jedną kiść winogron, potrzeba aż sześciu krzewów do wyprodukowania jednej butelki wina. Wynika to nie tylko z mniejszej wydajności krzewów sadzonych bez podkładki, ale również z przeprowadzania zielonych zbiorów. Wino o aromatach pikantnych owoców leśnych, czekolady, wanilii, wędzonej śliwki węgierki, eukaliptusa z ziemistym wykończeniem. W ustach wystrawne, o dobrze zarysowanych taninach, wyraźnej kwasowości i średnim ciele. Eleganckie, zbalansowane, o dużym, minimum 20 letnim potencjale starzenia. Wino dojrzewało 24 miesiące w nowych beczkach z dębu francuskiego. Roczna produkcja to jedynie około 2000 butelek!
*Zdjęcie posiada charakter poglądowy. W sprzedaży aktualny rocznik producenta.