Cloudy Bay Pinot Noir to czerwone, wytrawne wino z Nowej Zelandii. Winiarnia nosi nazwę 'mętnej zatoki', na którą w 1770 roku natknął się kapitan James Cook. Odkrycie zatoki zbieglo się z powodzią i osunięciem ziemi do morza, co spowodowało zamącenie wody. Patrząc na nieprzejrzystą wodę, odkrywca nazwał ją "Cloudy Bay" czyli "mętną zatoką". Winogrona do produkcji tego wina zbierane są ręcznie. Ich pierwsza fermentacja odbywa się przy użyciu naturalnych drożdży. Wino przechodzi fermentację malolaktyczną i dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego. Wyczuwalne aromaty skóry, leśnych owoców połączone ze słodkimi przyprawami. Delikatne smaki ziemiste w porównaniu z czerwonymi owocami gwarantują wyważony i intrygujący finisz. Wino jest szczególnie polecane z wędzoną piersią z kurczaka, grillowanymi grzybami oraz dziczyzną.
*Zdjęcie posiada charakter poglądowy. W sprzedaży aktualny rocznik producenta.