Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Wycieczka do Chin. Regionalny przewodnik po chińskich winach.

W ciągu ostatnich kilku lat możemy zaobserwować niesamowity wzrost znaczenia chińskiego wina na rynku światowym. Kraj ten już wyprzeda wiele klasycznych regionów winiarskich (pod względem produkcji), zajmując dziewiąte miejsce na świecie (dane z 2018 r.).

W Chinach wszystko szybko się toczy, podobnie jak przemysł winiarski. Nadszedł czas, aby przyjrzeć się bliżej chińskiemu winu, aby poznać jego odmiany, regiony i wyjątkowe tereny.

Kultura winiarska jest stosunkowo nowa w Chinach, ale w krótkim czasie stała się piątym co do wielkości konsumentem wina na świecie. Bardziej intrygujący jest rozwój własnego przemysłu winiarskiego w Chinach. Eurazjatycka winorośl po raz pierwszy trafiła do Chin za panowania dynastii Han, około 2200 lat temu. Jednak dopiero od lat osiemdziesiątych XX wieku Chiny poświęciły się nowoczesnemu winiarstwu.

Chiny to rozległy region z różnymi terenami winiarskimi i różnymi klimatami. W pobliżu wybrzeża w Shandong występują obfite opady i monsuny w okresie wegetacji, co w znacznym stopniu wpływa na jakość wina. W głębi lądu znajduje się z kolei region winiarski Ningxia. Góry Helan rozpościerają się na pustyni Gobi i stwarzają suche warunki do wzrostu.

Cabernet Sauviginon, Cabernet Gernischt (aka Carménère), Merlot i Marselan to główne winogrona w chińskiej produkcji wina. W Chinach Cabernet jest królem wśród win.

We wczesnych etapach chińskiego boomu winiarskiego wpływ Bordeaux był zasadniczy. Wybór odmian, techniki winiarskie, a nawet same winiarnie były odzwierciedleniem słynnego francuskiego regionu winiarskiego. Jednak na długo przed Cabernet Sauvignon inne winogrono cieszyło się uznaniem: Cabernet Gernischt. Cabernet Gernischt przybył do Chin w XIX wieku. Nazwa luźno tłumaczy się z niemieckiego na „mieszany Cabernet”. Znany genetyk winogron, José Vouillamoz, zbadał to i stwierdził, że Cabernet Gernischt to w rzeczywistości Carménère Winogrona są często mieszane z Cabernet Sauvignon. Być może wyjaśnia to, dlaczego krajowe chińskie wina często mają posmak papryki (pirazyny) – jest to wspólna cecha rodziny Cabernet, zwłaszcza Carménère.

Kolejną osobliwością w chińskiej produkcji wina jest Marselan, czerwone winogrono pochodzące z południowej Francji. Wyhodowany po raz pierwszy w 1961 roku przez profesora Paula Truela, jest skrzyżowaniem Cabernet Sauvignon i Grenache. Marselan wykazuje dobrą odporność na mączniaka prawdziwego. Dzięki temu dobrze radzi sobie w wilgotnych regionach (takich jak Shandong). Wina te są średnio treściwe i przypominają Cabernet.

wina chinskie2

W przeciwieństwie do innych regionów winiarskich wsparcie i wpływy rządu odgrywają kluczową rolę w produkcji wina w Chinach. Wielkie marki, takie jak Great Wall i Changyu, zalewają rynek. Wina te wygrywają w dystrybucji, wypełniając półki w całych Chinach. Zapewniają niedrogie wino, ale niestety nie przedstawiają pozytywnego obrazu chińskiego potencjału winiarskiego. Na szczęście na rynku chińskim zaczęli pojawiać się mniejsi producenci; przede wszystkim z Ningxia, Xinjiang i Yunnan. Te winiarnie wytwarzają wina z terroir i wiodą prym dzięki eksperymentom.

Chińskie regiony winiarskie
W Chinach istnieje 12 głównych regionów winiarskich, w tym pięć regionów znanych zarówno z jakości, jak i produkcji.

Prowincja Shandong - Yantai, Penglai i Qingdao
Shandong to największy region winiarski w Chinach, produkujący ponad 40% wina w tym kraju. To tutaj w 1982 roku powstała pierwsza nowoczesna wytwórnia win w Chinach, Changyu.

Yantai i Penglai leżą na tej samej szerokości geograficznej co Bordeaux, więc łatwo jest wskazać podobieństwa między dwoma regionami uprawy winorośli. W Yantai kilka dużych winnic naśladuje ten sam styl architektury co Bordeaux, z bogatymi zamkami inspirowanymi francuskimi.

W 2018 roku słynny francuski producent Château Lafite Rothschild ujawnił swoją pierwszą chińską markę Domaine de Long Dai z siedzibą w Penglai. Producent z Bordeaux rozpoczął inwestycje w dolinie Qiu Shan w 2008 roku, sadząc 75 akrów (30 hektarów) Cabernet Sauvignon, Marselan i Cabernet Franc na glebach granitowych.

Klimat w Shandong jest wyraźnie morski. Bliskość morza, z monsunami i wysokimi rocznymi opadami deszczu, stwarza wyzwania i trudności w uprawie winorośli. W okresie wegetacji występuje duża presja chorób (podobnie jak w Bordeaux). I tutaj znajdziesz nasadzenia poświęcone Cabernet Gernisht, Merlot i Cabernet Sauvignon.Ningxia - pogórze wschodniego Helanu
Ningxia jest domem dla najbardziej cenionych przez krytyków win w Chinach. Region specjalizuje się w odmianach Bordeaux, w tym Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Gernischt (Carménère). Zasłynęło po hucznym konkursie degustacyjnym „Bordeaux vs. Ningxia”, który zapewnił regionowi cztery z pięciu najlepszych win.

Region ten jest domem dla około 93 900 akrów winnic (38 000 hektarów), co czyni go drugim co do wielkości regionem winiarskim w Chinach. Większość z 200 istniejących tu winnic działa u podnóża góry Helan.

W 2013 roku firma Ningxia ustanowiła własną klasyfikację, wzorowaną na klasyfikacji Bordeaux z 1855 roku. Sprawdzane co dwa lata, najlepsze winiarnie są podzielone na „klasy”. Obecnie w regionalnym systemie klasyfikacyjnym znajduje się 35 winnic.

To, co wyróżnia Ningxia, to względna izolacja i ekstremalne warunki klimatyczne. Region leży na wschodnim krańcu pustyni Gobi, gdzie robotnicy co roku zakopują winnice, aby przetrwać zimę. Ponadto Ningxia znajduje się na bardzo wysokim wzniesieniu (do uprawy winorośli), z winnicami na wysokości 4000 stóp (1200 metrów). Zwiększa to promieniowanie słoneczne, a winogrona produkują więcej antocyjanów (czerwony kolor wina).

wina chinskie3

Hebei - Hualai i Changli
Stolicą Chin, Pekinem, jest miasto Hebei. Hebei to trzeci co do wielkości region produkcji wina w Chinach, z 32 130 akrami (13 000 hektarów) winorośli. Jest domem dla jednego z największych krajowych producentów: Great Wall. W rzeczywistości wino jest głównym przemysłem w Hebei, z rynkiem o wartości 10 miliardów juanów (1,4 miliarda USD).

Hebei ma różne tereny, od równin zalewowych po pasma górskie, ale istnieją dwa odrębne regiony winiarskie: Huailai i Changli.

Region winiarski Huailai
Huailai leży na wzgórzach na północny zachód od Pekinu. Najlepsze winnice znajdują się na wyższych wysokościach, do 1000 metrów nad poziomem morza, gdzie przez cały sezon uprawy winorośli panuje suchy klimat. Z winnicami znajdującymi się zaledwie dwie godziny od stolicy Chin (21,5 miliona mieszkańców), Hauilai jest lokalnym celem turystycznym.

Region winiarski Changli
Changli położone jest w pobliżu Morza Bohai, gdzie wysoka wilgotność i presja chorób idą w parze. Zima jest mroźna i sucha z mroźnymi wiatrami z Syberii. Ponieważ jest tak zimno, winorośle są ręcznie zakopywane, aby przetrwać zimę.

Sinciang - Region Autonomiczny Sinciang-Ujgur
Sinkiang to trochę dylemat. Podobno produkuje aż 100 000 ton winogron na zaledwie 16 000 akrów (6470 hektarów) rocznie. Ten odległy region w północno-zachodnich Chinach graniczy z Kazachstanem, Tadżykstanem i Afganistanem. Region ma bardzo surowe warunki z niskimi opadami deszczu i dużymi zmianami temperatury między dniem a nocą. Z tego powodu produkowane tutaj winogrona mają zwykle wysoką zawartość cukru i niską kwasowość, dzięki czemu powstają wina słodkie.

Dodatkowo transport z regionu jest bardzo utrudniony. Tak więc większość win jest wysyłana do dużych firm winiarskich w celu sporządzenia mieszanek. Wbrew wszystkiemu region nadal wykazuje potencjał ze względu na swoją historię rolnictwa z produkcją rodzynek.

Na tym obszarze znajdują się dwa regiony o wskazaniach geograficznych: Turpan i Hoxud. Sadzone tu wina to między innymi Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Chardonnay.

Yunnan
To jest terroir w Himalajach, ponieważ Junnan leży na granicy Laosu i Myanmaru. Zwykle obszar wzdłuż tropików wydaje się bardzo nieprawdopodobnym miejscem do produkcji wina wysokiej jakości. Ale przy dużej wysokości pasma górskiego Shangri-La, wynoszącej około 8530 stóp (2600 metrów), można tutaj uprawiać wysokiej jakości winogrona.

Biorąc to pod uwagę, Moët Hennessy niedawno zainwestował w tym regionie, sadząc 500 akrów (odmiany Cabernet), które mają być zarządzane przez ponad 120 tybetańskich rolników.

wina chinskie4

Inne regiony

  • Shanxi - to płaskowyż położony bardzo blisko Pekinu. Chociaż produkcja jest wciąż dość mała, gleby gliniastego płaskowyżu Loess w regionie wykazują potencjał dla odmian Chenin Blanc, Merlot i Cabernet.
  • Liaoning - znajduje się w północno-wschodnich Chinach i jest znany z win lodowych z francusko-amerykańskiej hybrydy: Vidal.
  • Heilongjiang - region ten, położony wzdłuż granicy z Rosją, słynie z win lodowych.
  • Tianjin - mała, historyczna dzielnica na obrzeżach Pekinu, Tianjin słynie ze słodkich win z Czarnego Muskatu.
  • Jilin - bardziej znana z ośrodków narciarskich niż wina, Jilin ma intrygującą odmianę win o zimnym klimacie zwaną Amur (Vitis amurensis).
  • Gansu - na wschód od Ningxi, ten obszar ma duże problemy transportowe.
  • Henan - bardzo mały, Henan jest zagrożony przez gorący i wilgotny klimat.

Rozwój chińskiego przemysłu winiarskiego wskazuje na duże zainteresowanie lokalnych społeczności winiarskich na całym świecie. Zależność Chin od francuskiego wina jako punktu odniesienia dla produkcji nadal wspiera klasyczny model wina na świecie. Ale czy to jest najlepsze dla chińskich standardów? Tradycyjna kuchnia chińska prosi o pikantne białe i różowe wina. A jednak wytrawne, pełne w smaku czerwone wina są tutaj najważniejszą kategorią w branży winiarskiej. Niezależnie od tego, przywiązanie Chin do produkcji zarówno dużej ilości, jak i wysokiej jakości wina jest naprawdę niezwykłe.