Markowe wino gruzińskie
Gruzja to niewątpliwie najstarszy region winiarski na świecie. Szacuje się, że uprawę winorośli rozpoczęto tam około 7-5 tysięcy lat przed naszą erą, a tradycja produkcji win sięga 4 tysięcy lat p.n.e. Od tamtej pory niezmiennie plasuje się na czołowych miejscach wśród światowych producentów win — tym bardziej, że jako jeden z niewielu regionów nie przeszła na uprawę komercyjnych gatunków winorośli i kultywuje rodzime odmiany w sposób, który miłośnikom markowych win gruzińskich dostarcza wysublimowanych doznań smakowych z każdym kieliszkiem trunku wznoszonym do ust.
Wino gruzińskie — półwytrawne, wytrawne czy półsłodkie?
Wśród najpopularniejszych gruzińskich trunków znajdziemy czerwone i białe wina z wyjątkowych mikroregionów winiarskich. W naszej ofercie staramy się zebrać najlepsze gatunki, które produkowane są w niezmienny sposób od lat w tej niezwykłej kolebce światowego winiarstwa. Proponujemy aromatyczne, półsłodkie Pirosmani, wytworzone z owoców Tsolikauri i Tsitska, Kindzmarauli z aromatem wzbogaconym o wiśnię oraz jeżynę, doskonałe, wytrawne Mukuzani oraz wiele innych.
Pięć regionów winiarskich, osiemnaście apelacji i hektary tradycyjnych upraw
Markowe wino gruzińskie produkowane jest z winorośli uprawianych w pięciu regionach kraju, z czego największym jest Kachetia — ponad 70 ha winorośli i aż 14 z 18 gruzińskich apelacji. Położona na wschód od Tbilisi od wieków stanowi centrum krajowego winiarstwa. Pozostałe regiony to Kartlia słynąca z win musujących, Imeretia z apelacją Sviri, Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia z apelacjami Khvanchkara oraz Tvishi uprawianymi na stromych zboczach, a także Wybrzeże Czarnomorskie. Jeśli szukasz wyjątkowego wina, którego smak i aromat odkryją przed Tobą nieznane dotąd doznania, koniecznie zamów jedno z win gruzińskich. Zapraszamy!