Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Aphros Wines

Quinta do Casal do Paço, należąca do rodziny Vasco Crofta od początku XVII wieku, zajmuje prawie 20 hektarów ziemi i lasów, z których cztery to winnice, a kolejne cztery to sady kasztanowe. W jego centrum znajduje się granitowy dwupiętrowy dwór z XVI wieku wraz z kaplicą. Piwnica na wino na pierwszym piętrze sięga początków domu.

Podczas gdy winiarstwo zawsze było głównym źródłem dochodów Aphros Estate, w początkach istnienia kwitło również kilka innych kultur, takich jak zboża, fasola, owoce i oliwki. W rzeczywistości aż do wczesnych lat siedemdziesiątych dzierżawcy uprawiali swoje działki i mieszkali w wiejskich domach Quinta, dając w zamian pewien procent swoich plonów.

Winogrona uprawiano pod ramadami, rodzajem pergoli, aby zacienić uprawy, które sadzono na obrzeżach działek i wzdłuż ścieżek, podczas gdy zboża i warzywa rosły w środku.

Winifikacja odbywała się w piwnicy znajdującej się w piwnicy głównego domu i sprzedawana była hurtowo kupcom z sąsiednich miast. Nawet wtedy wina Casal do Paço były bardzo poszukiwane ze względu na ich jakość i często osiągały dwukrotnie wyższe ceny standardowe.

Najbliższymi przodkami Vasco Crofta, którzy tam mieszkali, których czyny zapisały się w historii posiadłości, byli jego pradziadkowie Amália i José. Wcześniej José Teixeira de Queiroz był prawnikiem i politykiem. Został wybrany ministrem pierwszej Republiki Portugalii. W późniejszych latach schronił się w Casal do Paço, z dala od burzliwego życia politycznego w Lizbonie. Jego żona Amália, która podzielała wiele jego postępowych pomysłów, poślubiła go w wieku siedemnastu lat wbrew woli swojej monarchicznej rodziny. Owdowiała w wieku czterdziestu lat, przeniosła się na stałe do Casal do Paço, gdzie mieszkała i pracowała aż do śmierci w 1967 roku. Była sławna w regionie, uznawana za przywódcę i bystrego rolnika, ascetyczną i emblematyczną postać znaną równie dobrze ze swojej wojskowej wytrzymałości, jak za jej życzliwość i współczucie dla miejscowej ludności, z którą miała do czynienia.

Masowa imigracja w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych położyła kres starym rolniczym strukturom i sposobom życia, a wkrótce nastąpił exodus ze wsi.

Po wojnie kolonialnej i rewolucji goździków w 1974 r. zaczęły powstawać duże spółdzielnie i wielkie prywatne przedsiębiorstwa przemysłowe, radykalnie zmieniając gospodarkę winiarską, w tym gospodarkę rolną. Od tego momentu cała produkcja winogron została sprzedana najbliższej spółdzielni, pozostawiając pustą piwnicę w głównym domu.

Ponieważ Quinta była teraz w rękach kilku spadkobierców, z których większość mieszkała w Lizbonie, weszła w rodzaj zawieszenia. Ponieważ prace ograniczały się do minimum prac konserwacyjnych i produkcji winogron, był on używany głównie jako dom wakacyjny przez krewnych Vasco Crofta.

Najnowsza historia - wczesne lata Aphrosa

Trwało to prawie 30 lat, aż w 2003 r. zainicjowano projekt Aphros, obejmujący odnowę piwnicy i reaktywację produkcji wina.

Pozostała część majątku również została poddana gruntownej restrukturyzacji, obejmującej gospodarkę wodną, kształtowanie terenu, przesadzanie winorośli i sadów kasztanowych. Utworzono nowy zespół, łączący niezbędne umiejętności z zakresu zarządzania gospodarstwem, uprawy winorośli i produkcji wina.

W październiku 2006 r. pierwsze preparaty biodynamiczne zostały zburzone, co zapoczątkowało kierunek, który miał zmienić zarówno gospodarstwo, jak i jego wina.

Wdrożenie profesjonalnie zastosowanej biodynamiki w uprawie winorośli wymagało wskazówek doświadczonych ekspertów. Daniel Noel z Bordeaux, założyciel firmy doradczej Viti Vinis Bio, przyjeżdżał kilkakrotnie w każdym z pierwszych lat, od 2006 do 2010 roku. Jego misja obejmowała diagnozowanie, przepisywanie pracy i szkolenie zespołu w zakresie obserwacji i praktyki. W latach 2010-2015 doradztwo zostało przekazane Danielowi Pasquetowi w zakresie uprawy winorośli i uzupełnione przez Jacquesa Fourésa w zakresie produkcji wina i określonych praktyk biodynamicznych.

W tym samym czasie, gdy powstawały i były uznawane za wzorcową ekologiczną winnicę, wina powoli nabierały kształtu i były wprowadzane na rynek.

Popyt z zagranicy, głównie z krajów dojrzałych winiarskich, początkowo Japonii, Niemiec, Wielkiej Brytanii i USA, w naturalny sposób doprowadził do umiędzynarodowienia firmy. Wyzwanie obecności na najbardziej wymagających rynkach winiarskiego świata, wzmocnione przez widoczność kreowaną przez pozytywne recenzje znanych krytyków doprowadziły do rozwoju i przeformułowania projektu w szerszej perspektywie.

Aby osiągnąć samowystarczalność ekonomiczną i móc konsekwentnie odpowiadać na potrzeby klientów na szerszych rynkach, konieczne było zwiększenie produkcji i stworzenie infrastruktury. W tym celu, od 2008 roku, wraz z nabyciem Casa Nova i dzierżawą Valflores, dodano nowe obszary uprawy winorośli. Projekt nowej piwnicy, mogącej przetworzyć i przechowywać 100 000 butelek (produkcja 3 Quintas), został wykonany i ostatecznie wzniesiony w 2014 roku.

W 2018 roku, 14-tym roku swojego istnienia, Aphros zbliża się do realizacji założonych celów, uznawany w Portugalii za pionierską ekologiczną winnicę, chwalony za silną tożsamość i oryginalność swoich win, a obecnie jest obecny w 20 różnych krajach na całym świecie.

Kup wina od portugalskiego producenta Aphros Wines w naszym sklepie internetowym.