W Emilii-Romanii, położonej na wzgórzach między Forlì i Faenzą, rzut kamieniem od Castrocaro Terme znajduje się Farma Balducci. Rozciąga się na ponad 31 hektarach podzielonych na dwie farmy, CA 'ROSSA i FRAMONTA, o przeważającej glebie gliniastej, doskonale nadającej się do produkcji wysokiej jakości winogron, a tym samym wysokiej jakości win.
Rodzina Balducci działa w harmonii z kunsztem winogron zbieranych w odpowiedniej dojrzałości i nowoczesnymi technologiami enologicznymi: ich wina są tego świadectwem.
Zwiedzanie winnicy na farmie Balducci jest jak znalezienie zapachów, kolorów, dobroci i autentyczności dojrzałych owoców regionu Romania, gdzie wszystko odbywa się z szacunkiem dla tradycji. Z piwnicy farmy Balducci pochodzą ważne marki, takie jak na przykład „Vecchio Rovere”, Sangiovese Superiore Riserva, „Dedicato”, Cabernet barrique.
W szczególności zwracamy uwagę na „La Rossę”, produkowaną ze starej tradycyjnej winorośli z Romanii, która została zdegradowana do bardzo rzadkich oaz genetycznych.
Romania to region, w którym jeśli poprosisz o wodę, dostaniesz wino. Zawsze była to kraina win. Tak było od czasów Etrusków, a potem Rzymian.
Klimat, środowisko, skład gleby, uprawa i techniki produkcji wina to czynniki, które przyczyniają się do ożywienia win Romagna DOC: Sangiovese, Trebbiano, Albana, Pagadebit i Cagnina.
Oprócz tych win DOC, firma uprawia między innymi białe Chardonnay, a wśród win czerwonych Cabernet Sauvignon, Pinot, Ciliegiolo, Ancellotta, Montepulciano.
Rzemieślnicza pielęgnacja winnic, wspaniale eksponowana, zbiór w pełni dojrzałych winogron, bardzo nowoczesny sprzęt winiarski daje początek wysokiej jakości winom, szczególnie cenionym za ich właściwości organoleptyczne.
Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony włoskiego producenta win Azienda Vinicola Balducci.