Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Bodegas Muga

Muga to wina zrodzone z inspiracji i autentyczności. Producent zawsze używa najlepszych materiałów i jest otwarty na nowe techniki, które zapewniają wyższą jakość bez utraty autentyczności. Do produkcji każdego wina w dalszym ciągu stawiają na tradycyjne procedury: poprzez naturalny proces klarowania eliminują zawieszone cząsteczki, które pojawiają się w winie. Dekantację przeprowadzają tradycyjną metodą grawitacji. Są jedyną piwnicą w Hiszpanii z mistrzem bednarskim i trzema własnymi wytwórcami beczek.

Pierwszą rzeczą do zrobienia, gdy winogrona przybywają do winnicy, jest ocena ich jakości poprzez analizę ważnych parametrów, takich jak całkowita kwasowość, kolor, zawartość alkoholu i kondycja fizyczna. Zgodnie z tymi parametrami winogrono zostanie zaklasyfikowane do różnych grup jakościowych, odrzucając owoce, które nie osiągają wymaganych poziomów dla win. Winogrona używane do produkcji ARO, Torre Muga i Prado Enea zbierane są w małych pudełkach (pojemność 20 kg), dzięki czemu trafiają do winnicy w idealnym stanie. Następnie kiście winogron przechodzą przez tabele selekcyjne, gdzie te, które nie spełniają wymaganej jakości, są odrzucane. Następnie kiście winogron przechodzą proces odszypułkowania, w którym łodygi są oddzielane od jagód winogron. Na koniec winogrona umieszcza się w naczyniach fermentacyjnych. Fermentacja to naturalny proces powolnej przemiany cukru zawartego w owocach w etanol. Kontakt między sokiem a skórą jest niezbędny zarówno dla ekstrakcji koloru, jak i aromatu. Bodegas Muga posiada cztery komory fermentacyjne, w których znajduje się 90 drewnianych beczek - o pojemności od trzech do piętnastu tysięcy kilogramów. Dzięki tak szerokiej gamie Bodegas Muga może produkować różne wina w zależności od jakości owoców i winnic, z których pochodzą.



Zgodnie z tradycyjnymi metodami Bodegas Muga wykorzystuje dąb w całym procesie produkcji wina (fermentacja, leżakowanie i przechowywanie). W rzeczywistości Bodegas Muga jest jedną z nielicznych hiszpańskich winnic, które zatrudniają trzech bednarzy plus „cubero” (który specjalizuje się w dużych beczkach). Są odpowiedzialni za obróbkę drewna dębowego, które ostatecznie nada winom niepowtarzalny i osobisty charakter. Po zakończeniu fermentacji alkoholowej wino w naturalny sposób przeprowadzi wtórną fermentację, zwaną również fermentacją malolaktyczną. Później wina rozpoczynają leżakowanie w dużym drewnianym pojemniku, które może trwać od 24 do 36 miesięcy, w zależności od kategorii wina. Co cztery miesiące należy przenosić wino z beczek, w których leżało, do nowych pustych beczek. Nazywa się to trasą (regałem) i pomaga oczyścić wino z osadów, które wytrąciły się podczas procesu leżakowania. Regały zapewniają również napowietrzanie.

Po dojrzewaniu czerwonego wina, ale przed butelkowaniem, klarowanie (klarowanie) odbywa się w Bodegas Muga. Stosowana metoda jest tradycyjna - z użyciem białek jaj. Dwa do trzech białek wystarczą na 100 litrów czerwonego wina. Białka jaj wyciągają wszelkie pozostałe osady i wchłaniają ostre i gorzkie taniny, pozostawiając bardziej miękkie taniny. Finiszowanie odbywa się w dębowych pojemnikach o pojemności 17 500 litrów. Po zakończeniu procesu klarowania wino jest wyjmowane z pojemnika i butelkowane. Z białek jaj oraz osadu na dnie pojemnika zostanie wyprodukowany zrównoważony, wysokiej jakości kompost, który z kolei posłuży do nawożenia gleby w procesie naturalnie biologicznym.

Po butelkowaniu wino pozostanie w winnicy przez okres od 9 miesięcy (Crianza) do 36 miesięcy (Prado Enea Gran Reserva). W tym czasie wino rafinuje w butelce. W ten sposób przyjemność jest gwarantowana, gdy tylko wino jest dostępne dla konsumenta.

Winnice Bodegas Muga znajdują się u podnóża Montes Obarenses, na obszarze zwanym Rioja Alta. Klimat obszaru jest wyjątkowy z jednej strony ze względu na wyjątkową geografię i orientację winorośli, a z drugiej strony ze względu na klimat otaczający - klimat śródziemnomorski, atlantycki i kontynentalny są ze sobą harmonijnie połączone, tworząc w ten sposób klimat odpowiedni do uprawy winorośli. Gleba na tym obszarze to głównie glina i wapień, podzielone na małe terroiry o różnych właściwościach fizycznych i chemicznych; w ten sposób każdy terroir ma niepowtarzalną i określoną osobowość. Ta obfitość wpływów klimatycznych i różnych gleb definiuje wydłużone etapy cyklu wzrostu winorośli. Wzrost będzie złożony i delikatny, co ma kluczowe znaczenie dla potencjalnej jakości win w tym obszarze. Bodegas Muga posiada 620 akrów winnic, ale ma również kontrolę nad 370 akrami należącymi do plantatorów winorośli w okolicy. Uprawiane odmiany winorośli to Tempranillo (esencja), Garnacha (Grenache), Mazuelo (Carignan) i Graciano w przypadku win czerwonych; a Viura i Malvasia są używane do białych win.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony hiszpańskiego producenta win Bodegas Muga.

Kup wina hiszpańskiego producenta Bodegas Muga w naszym sklepie internetowym.