Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Château Cailleteau Bergeron

Clos Mansio produkuje wino od 1850 roku. Znajduje się w miejscowości Mazion. Rodzina Dartier przejęła posiadłość w 1991 roku i zrestrukturyzowała winnicę składającą się w 25% z winorośli Malbec i 75% z winorośli Merlot. Gleba jest głównie gliniasto-wapienna i piaskowa.

24-letnie winorośle Malbec produkują wino, które leżakuje w beczkach z francuskiego dębu przez 16 miesięcy. Wino Merlot dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej przez 18 miesięcy. Mieszanka tych dwóch odmian powstaje na dwa miesiące przed butelkowaniem.

Clos Mansio to mocne wino o głębokich kolorach z nutami przypraw i tytoniu. Ma dobry potencjał starzenia, ale jest również przyjemny w młodym wieku, jeśli wino zostanie otwarte kilka godzin wcześniej lub zdekantowane.

Korzystają z kilku pokoleń doświadczenia winiarskiego. Oto zarys jego historii:

1933: Historia zaczyna się od dziadków obecnych właścicieli w Mazion. Wokół kościoła wiejskiego mieli 2 hektary winorośli.

1945: Ze względu na okoliczności II wojny światowej ich babcia została zmuszona do samodzielnego opiekowania się winoroślą.

1965: Ich rodzice przejęli majątek, który znacznie powiększyli, uzyskując łącznie 15 hektarów winorośli. Z powodzeniem sprzedawali swoje wina również we Francji i Belgii.

1978: Winnica rozrosła się jeszcze bardziej wraz z zakupem 4-hektarowej działki o nazwie La Magdeleine.

1973: Handel w Bordeaux przeszedł kryzys, a wino trudno było sprzedawać wszędzie. To zmotywowało ich rodziców, aby jako jedni z pierwszych zaczęli butelkować wino w posiadłości. Sprzedali część produkcji na IIe d’Oléron.

1992: Przejęli posiadłość, która w tym czasie osiągnęła 18 hektarów upraw winorośli. Następnie winnica została przebudowana i powiększona, a piwnice zmodernizowane.

W 1989 roku, aby uczcić swoje 30 urodziny, Marie-Pierre wpadła na natchniony pomysł, aby kupić trzy dębowe beczki i postarzać w nich część tegorocznego wina. Okazało się to wielkim sukcesem, zdobywając 2 gwiazdki w Guide Hachette, a następnie 3 gwiazdki za rocznik 1990. To doświadczenie ostatecznie doprowadziło do zbudowania piwnicy z beczkami!

W 1993 roku zrobili cuvée o nazwie Prestige d’Oz z działki o tej samej nazwie, na której znajdowały się bardzo stare winorośle Cabernet posadzone przez ich dziadków po drugiej wojnie światowej.

W 1995 roku zbudowali piwnicę do przechowywania i pakowania. Pierwszy Château Clos Mansio powstał w 1996 roku, kiedy nabyli posiadłość w pobliżu kościoła w Mazion.

W 2001 roku zburzyli istniejącą piwnicę fermentacyjną i zbudowali nową. Ich dzieci urodziły się w 2001 i 2004 roku - nowe pokolenie w Mazion!

Kupili Château Perrin w 2008 roku i rozbudowali, a także zbudowali nową piwnicę i salę degustacyjną. Grande Réserve, klejnot w koronie Château Cailleteau Bergeron, został po raz pierwszy wyprodukowany w 2010 roku! W 2013 roku spełnili stare marzenie, robiąc cuvée bez siarczynów. Był to również rok, w którym podpisali kartę Terra Vitis.

Dziś rodzina Dartier i Château Cailleteau Bergeron są znane w trzydziestu krajach na całym świecie.

Filozofia

Czujemy się głęboko zakorzenieni w naszym terroir i pewnej kulturze dzięki dziedzictwu, które przekazali nam nasi dziadkowie i rodzice. Podzielili się z nami swoją wiedzą i pewnym stylem życia, z którego jesteśmy dumni. Dziś nie ma dla nas nic ważniejszego niż przekazanie tego dziedzictwa naszym dzieciom. Nasze zaangażowanie w jakość idzie w parze z ochroną środowiska, co potwierdza nasz certyfikat Terra Vitis. Jesteśmy głęboko przekonani, że gleba żyje, a zrównoważone rolnictwo to sposób uprawy winogron, który jest bardziej zgodny z ich prawdziwymi potrzebami. Szanuje również lokalną florę i faunę.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony francuskiego producenta win Château Cailleteau Bergeron.

Kup wina od francuskiego producenta Château Cailleteau Bergeron w naszym sklepie internetowym.