Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Eleven

Eleven Winery zajmuje się produkcją doskonałego wina i zapewnianiem przyjemnego spędzania czasu przy jego piciu.

Produkcja Eleven Winery koncentruje się na nieco niekonwencjonalnych odmianach, w tym Malbec, Syrah, Mourvedre, Petit Verdot, Pinot Grigio, Roussanne, Viognier i kilku innych. Produkują wina różowe wytrawne, a także białe i czerwone wina deserowe (łącznie około 3500 skrzynek). Najnowocześniejsze procesy produkcji wina są ryzykowne, niebezpieczne i często bolesne, ale wino jest tego warte - ok, właściwie nie jest tak ryzykowne ani niebezpieczne i jest o wiele bardziej tradycyjne niż nowoczesne, ale jest wymagające i ekscytujące.

Eleven Winery jest wynikiem objawienia. Winemaker Matt, który odłożył swoje wyścigowe koła w 1998 roku, zaczął się rozglądać, co robić dalej. Porzucił studia z fizyki wiele lat wcześniej, aby ścigać się na rowerze, gdy jego nogi były jeszcze młode, rozważał powrót do szkoły, ale powolne tempo badań naukowych wystarczy, aby uśpić prawie każdego, co mu zrobiło. Pewnego ranka, kiedy drzemał nad tekstem neuropsychologicznym jesienią 1999 roku, w tym na wpół przebudzonym stanie, w którym sny i rzeczywistość mieszają się i rozmawiają jak goście na przyjęciu, uderzyło objawienie, jakby wszyscy na przyjęciu przestali rozmawiać naraz, z wyjątkiem jednym głosem, który wyraźnie powiedział: „Powinieneś być winiarzem”. Taki głos nie jest mądrze ignorowany, więc Matt postanowił znaleźć sposób na wypróbowanie winiarstwa. Matt i jego żona Sarah mieszkali w rejonie Zatoki San Francisco, gdzie spędzili wiele weekendów na zwiedzaniu i degustacjach w winiarniach, więc wydawało się, że spróbowanie winiarstwa może być wykonalne bez konieczności posuwania się za daleko.

Matt poznał winiarza (Dane Stark) w Page Mill Winery, małej winiarni położonej w pobliżu miejsca, w którym mieszkał w Menlo Park w Kalifornii. Był wrzesień i jego propozycja pomocy przy żniwach spotkała się z oczywistym „oczywiście”! W ciągu kilku dni znalazł się na szczycie tłoczni w chłodnym porannym powietrzu, wrzucając do kruszarki 30-funtowe pudełka winogron. Wtedy i tam wiedział, że jego przeznaczenie zostało przesądzone. Zaczął chodzić do winiarni rano przed pracą, a po kilku dniach Dane zasugerował, żeby zrobił własną beczkę wina „i zrób to teraz” - powiedział - „ponieważ jeśli poczekasz nawet kilka tygodni, będziesz musiał poczekać do przyszłego roku”. Matt znalazł kilka winogron na sprzedaż i tego roku zrobił beczkę chardonnay, a po zakończeniu zbiorów nadal pomagał w winnicy. Przez następne trzy lata Dane, szczodry ze swoim czasem, przestrzenią i wyposażeniem, nauczył Matta, jak robić świetne wino, a Matt spędzał jak najwięcej czasu pracując w piwnicy.

Po trzech latach ambicje Matta przerosły ograniczoną dodatkową przestrzeń w Page Mill. On i Sarah szukali miejsca, w którym mogliby zapuścić korzenie w Kalifornii, ale ostatecznie zdecydowali się wrócić na północny zachód Pacyfiku, gdzie oboje dorastali. W tym czasie scena winiarska w Waszyngtonie dopiero się rozwijała, mając zaledwie 250 winnic w całym stanie. Matt i Sarah osiedlili się na wyspie Bainbridge ze względu na jej społeczność i naturalne piękno, a nie jako rozsądne miejsce na założenie winnicy (bo tak nie było). Kupili dom dla zbrojarzy, wyremontowali go, refinansowali, a dodatkowe pieniądze wykorzystali na przekształcenie dużego garażu w maleńką winiarnię. Pierwsze winogrona zostały zmiażdżone w 2003 r., a pierwsze białe zostały wypuszczone w 2004 r. W 2011 r. winiarnia została przeniesiona do większej powierzchni w budynku handlowym w niewielkiej odległości od pierwotnej lokalizacji, wciąż na Bainbridge Island.