Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Garage Wine Co.

Garage Wine Co. rozpoczęło swoją działalność dosłownie w garażu Pilar and Derek’s. Po pół tuzinie roczników produkcji wina na nieformalny rynek z rodziną i przyjaciółmi, w 2006 roku rozpoczęła eksport do Wielkiej Brytanii i Danii.

GWCo. produkuje wina z serii pojedynczych parceli, małych partii / butelek po 8-22 beczek, które obejmują serię uprawianych na sucho polnych mieszanek Carignan, Garnacha, Monastrell, País, Cinsault i Cab Franc, uprawianych na podkładce przed filoksery przez drobnych rolników w Maule i Itata. Każde wino pochodzi z działki o powierzchni 1-2 hektarów w innym miejscu: Bagual, Caliboro, Coelemu, Guarilihue, Loncomilla, Portezuelo, Puico, Ranquil, Sauzal, Truquilemu.

Przez lata pracy w gminie stworzyli prawdziwą grupę winiarskich rzemieśliników, których umiejętnościami są praca w winnicach starym/tradycyjnym sposobem - originario. Uprawiają winnice z małymi partnerami vigneron, którzy pracują z koniem i pługiem tak, jak ich rodziny robiły to od pokoleń. Niektóre z działek, na które kolejne pokolenia przeniosły się do miasta, zdecydowali się na wynajem długoterminowy, tworząc więcej pracy dla miejscowych rąk, które chcą pozostać na farmie.

Winnice znajdują się w dawnym łańcuchu górskim Coastal Range bliżej Pacyfiku - innych górach Chile. Są starsze i wolniej schładzane, więc mają granitowe gleby, w wielu z włamaniami i pęknięciami, w które korzenie mogą się zagłębić. Gdy GWCo. mówi o pochodzeniu win, mają na myśli coś więcej niż tylko geologię terroir. To dobry początek, ale są przekonani, że praktyki rolnicze, które ewoluowały przez pokolenia, mają równie wiele wspólnego z osobowością win, jak z glebą. Regeneracja winnic od dawna zaniedbywanych zależy od tego rolnictwa.

GWCo. produkuje również stare wino Cab Franc (stare krzewy winorośli) i mieszankę Cab Sauv w Maule, a także dwa Cabs uprawiane w górach w Maipo, gdzie firma rozpoczęła działalność w 2003 roku.

Wszystkie wina są wytwarzane ręcznie z rodzimych drożdży w małych zbiornikach, ręcznie dziurkowane i wyciskane w małej prasie do kosza. GWCo jest nadal w dużej mierze operacją dla majsterkowiczów i nadal holują większość plonów z powrotem do winnicy w przyczepach za zaufanymi pickupami 2 tys. kilogramy na raz.

Pais & Cinsault w Secano Interior, kolebce oryginalnej chilijskiej uprawy winorośli, na zawsze padało ofiarą cen towarów. Kiedy GWCo zobaczyło, że plantatorom Carignan płaci się marne sumy za swoje inne owoce, zaczęli kupować małe kawałki od różnych rolników do eksperymentów. Od samego początku płacili uczciwe ceny, które pozwoliłyby tradycyjnym pracom polowym na prawidłową uprawę gleby i kontynuację w przyszłości. Komercyjne butelkowanie „Single Ferments” zaczęło się szczęśliwie, kiedy po prostu nie mogli się oprzeć nie jednemu, ale trzem małym kawałkom Cinsault. A potem natychmiast po prostu zabrakło zbiorników do ich fermentacji. Nie mając gdzie umieścić wszystkich trzech, po prostu ułożyli drugi kawałek świeżo zebranego owocu na pierwszym, który już fermentował - a następnie trzeci na obu, tworząc jedną pojedynczą fermentację z owoców z trzech gospodarstw. Zastosowali tę samą technikę w przypadku Pais, a następnie nazwali oba wina: Seria Single Ferment.

W dzisiejszych czasach ważne jest, aby bronić tego, w co wierzysz, a co ważniejsze, budować biznes, w który wierzysz. W Garage Wine Co. ożywiają stare winnice w zmarginalizowanych chilijskich społecznościach, aby produkować pożądane wina. Umieścili te wina na kilkunastu uznanych rynkach dobrego wina na całym świecie i stale się rozwijają. Wina same w sobie nie są drogie, ale znajdują się na wyższych półkach - muszą mieć cenę, która pozwala na właściwą uprawę. Odkryli, że długoterminowe praktyki rolnictwa regeneracyjnego nie tylko zapewniają lepsze owoce, a tym samym bardziej aromatyczne wino, ale także, że taki biznes może stać się siłą napędową dla dobra finansowego, społecznego i środowiskowego.

Ponieważ eksport wina z Ameryki Południowej rozwijał się w ciągu ostatniego ćwierćwiecza, drobnym rolnikom coraz trudniej było sprzedawać swoje stare winogrona winorośli po odpowiedniej cenie - cenie, która może konsekwentnie wspierać rodzinę i społeczność. Główni nabywcy chcą więcej za mniej i zleciliby plantatorom modernizację. Współczesny biznes winiarski wymaga opryskiwania zamiast uprawy, skalowania zamiast skupiania się, a przede wszystkim: obniżania kosztów pracy. Ale w starych winnicach praca jest dokładnie tym, gdzie można znaleźć mądrość rolnictwa przekazywaną przez wieki.

Rolnictwo w Secano Interior, w dolinach Maule i Itata w południowym Chile było sposobem na życie od czasów kolonialnych. Nie tylko winnice, ale także mieszana uprawa tradycyjnej pszenicy, zwierząt hodowlanych z wolnego wybiegu i produktów z lokalnego rynku. Gospodarstwa na małą skalę stosują metody uprawy na sucho: przewracanie ziemi w celu wychwytywania rzadkiej sezonowej wody deszczowej i składników odżywczych z mądrego wykorzystania sezonowych upraw okrywowych, które z kolei pomagają w sekwestracji węgla z powietrza, oraz wykorzystanie koni do wchodzenia w rzędy gdzie ciągniki nie mogą dotrzeć.

Kup wina chilijskiego producenta Garage Wine Co. w naszym sklepie internetowym.