Twój koszyk jest pusty

Previous Next

wyszukiwanie zaawansowane +

Château Latour-Martillac

[produkty]

Nazwa posiadłości pochodzi od wieży, która stoi na głównym dziedzińcu zamku; jest to pozostałość po forcie zbudowanym w XII wieku przez przodków Montesquieu. Struktura zajmowała strategiczne położenie i kontrolowała trasę między Bordeaux a Tuluzą. Kamienie fortu posłużyły do budowy istniejącego zamku pod koniec XVIII wieku. W 1871 roku posiadłość przyciągnęła uwagę Edouarda Kressmanna, który właśnie założył swoją firmę winiarską w Bordeaux. Uwiodła go jakość białych win uprawianych na niezwykłym żwirowym wzgórzu z wyraźną ulgą i wyjątkową ekspozycją.

Do dnia dzisiejszego na działce zaszczepionej w 1884 roku można znaleźć całą kolekcję odmian winogron wybranych przez Edouarda Kressmanna do jego „Grave Monopole Dry”, ochrzczonego przez Divę, Adelinę Patti. Wzbogacone wiekiem, te krzewy winorośli ucieleśniają rasę, werwę i esencję, która nadal charakteryzuje to wino. 

Alfred Kressmann, najstarszy syn Edouarda, nabył posiadłość w 1930 r. Zmienił nazwę: aby uniknąć nieporozumień ze słynnym imiennikiem w Medoc: Château Latour zmieniło się w Château LaTour-Martillac. Potem nastąpił długi okres odbudowy. Winnica składa się z kilkunastu hektarów, z czego większość obsadzona jest białym winem. Bez dotykania najstarszych wątków, Alfred Kressmann dodał Cabernet Sauvignon do już istniejącego merlota. Przerwaną wojną odbudowę kontynuował Jean Kressmann, następca ojca w 1954 roku. Jean w końcu spełnił rodzinne marzenie o zdobyciu żwirowego zbocza, które oddziela posiadłość od wsi. W ten sposób winnica została stopniowo powiększona do prawie 30 hektarów. Jean Kressmann był zapalonym winiarzem i wyprodukował kilka doskonałych roczników czerwonego wina; 1959, 1961, 1966, 1970, 1975, 1982 i jego ulubiony model 1983.

Unikalna etykieta
Na początku lat trzydziestych Alfred Kressmann i jego syn Jean - obaj o wybitnych talentach artystycznych zaprojektowali etykietę dla swojego nowego rocznika. Został zainspirowany ruchem Art Deco, który był wówczas bardzo modny i stworzył słynny projekt „złote i piaskowe paski”, który z dumą zdobi butelki do dziś.

Wino ukoronowania sukcesu
Nie minęło dużo czasu, zanim wina z Château LaTour-Martillac zyskały powszechną uwagę. Czerwony rocznik 1934 został wybrany przez „Wine and Spirit Benevolent Society” w Londynie na uroczystość koronacji Jego Królewskiej Mości Króla Jerzego VI, króla Anglii w grudniu 1936 roku.

Sklasyfikowany wzrost grobów
Klasyfikacja win Grobowych, na którą od dawna zabiegała Winiarzy Syndykat Grobów, została ostatecznie przeprowadzona w 1953 r. pod zwierzchnictwem Narodowego Instytutu Nazwy Pochodzenia. Klasyfikacja uwzględniła 16 zamków, wszystkie na północy regionu Graves. Château LaTour-Martillac jest jednym z zaledwie sześciu obiektów sklasyfikowanych zarówno dla win czerwonych, jak i białych.

Dziś 6 dzieci Jeana Kressmanna jest właścicielami domeny i kontynuuje rodzinną tradycję. Tristan i Loïc, dwaj młodsi synowie, zarządzają posiadłością z pomocą najlepszych doradców winiarskich w Bordeaux. Z każdym kolejnym rocznikiem produkują to, co najlepsze z tej autentycznej gleby Graves. Od lat 80-tych XX wieku zwiększyli obszar uprawy Sauvignon Blanc, aby idealnie współgrać z Semillon, historyczną odmianą winorośli należącą do posiadłości. W przypadku odmian czerwonych tradycja mieszania Cabernet Sauvignon z Merlot została teraz uzupełniona doskonałą odmianą Petit Verdot, która jest sadzona na jednym z najlepszych żwirowych pól na płaskowyżu Martillac.
Winnica jest podzielona na dwa jednolite podsektory. Na płaskowyżu Martillac wzgórze dominuje nad posiadłością i składa się z mozaiki żwiru. Te małe kamyczki osadzone tam nad rzeką Garonną w okresie czwartorzędu tworzą drobno dostrojoną mieszankę kwarcu, lidii, jaspisu i krzemienia. Te słabe gleby i drenaż stanowią idealny teren dla winorośli, a w szczególności dla czerwonych odmian winorośli Cabernet Sauvignon i Petit Verdot. Zbliżając się do Garonny, gleby przybierają inny profil gliny i wapienia, ale nadal mają żwirową powierzchnię. To tutaj najlepiej rośnie odmiana Merlot, a także białe odmiany Sauvignon Blanc i Semillon.

Najstarsza działka na terenie posiadłości pochodzi z 1884 roku. Jej nazwa to Grattecap, od łacińskiego „gratum caput”, co oznacza „winorośl na wyśmienite wina”. Zajmuje 65 arów, co odpowiada 0,65 hektara w południowo-wschodniej części posiadłości i jest głównie Semillon, historyczna odmiana winorośli LaTour-Martillac. Są tam również posadzone Sauvignon Blanc i Muscadelle. Działka uprawiana jest tradycyjnie ręcznie, a glebę zaorano przy pomocy konia.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony francuskiego producenta win Château Latour-Martillac.

Kup wina od francuskiego producenta Château Latour-Martillac w naszym sklepie internetowym.

PRODUCENCI WIN DOSTĘPNYCH W NASZYM SKLEPIE

Lavis
Braida
Tenuta Ulisse
Tagaro
Chateau Minuty
Waimea Estate
Tinpot Hut
Drappier
Canella
Moet Chandon
Veuve Clicquot
Dom Perignon
Tenuta Sant Antonio
Varvaglione Vigne & Vini
Muga
Enoport
Peter Lehmann
Raventos Codorniu
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Ze świata wina:

Zapisz się do naszego newslettera!

Uzyskaj dostęp do sezonowych promocji. Odbierz swój rabat dla stałych klientów.

Kontakt

Wine & Spirits Market
ul. Jagielska 61B
02-886 Warszawa

biuro@wine-market.pl

Tel: 515-258-661