Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Luis Pato

Rodzina Pato produkuje wino w Quinta do Ribeirinho co najmniej od XVIII wieku. João Pato zaczął butelkować wino ze swoich winnic w 1970 roku, stając się pierwszym winiarzem w regionie Bairrada po jego rozgraniczeniu. Jego syn Luis Pato odziedziczył tego nonkonformistycznego i pionierskiego ducha i w 1980 roku produkuje swoje pierwsze wino, czyste Baga z wyjątkowej jakości i absolutnej rzadkości, które są poszukiwane przez miłośników jako skarb.

W 1985 roku w Bairrada rozpoczynają się 2 rewolucje: odstrasza winogrona Baga i dojrzewa w nowych beczkach z francuskiego dębu. W 1988 r. Sadzi Bagę z niezaszczepionych winorośli, aby zrozumieć wina sprzed filoksery i produkuje pierwsze wino Vinhas Velhas z Portugalii. W 1990 roku po raz pierwszy bierze udział jako sędzia w International Wine Challenge, konkursie, który przyjmuje jako szkołę degustacji i przewodnik, który pokazuje mu nowe wina i zmienność gustu konsumentów.

W 1995 roku produkuje wina z jednej winnicy: Vinha Pan, Vinha Barrosa i Quinta do Ribeirinho Pé Franco. W 1998 roku kupuje Vinha Formal, aby produkować swoje najlepsze białe wino z jednej winnicy. W 1999 roku z własnego wyboru opuszcza nominał DOC i nadaje swoim winom nazwę Regional Beiras.

W 2001 r. Dokonuje pierwszego „zbioru precyzji”, wybierając z tej samej winnicy pod koniec sierpnia do produkcji wina musującego, a pod koniec września do produkcji bardziej skoncentrowanego czerwonego wina. W 2005 roku wraz z córką Filipą, FLP, robi swoje pierwsze wino metodą krio-ekstrakcji. W 2008 roku prezentuje swoje pierwsze wino musujące z jednej winnicy, Vinha Formal, z Bical i Touriga Nacional.

W 2009 roku produkuje swoje pierwsze naturalne słodkie wina (białe, różowe i czerwone), które nazywa Abafado Molecular. W 2010 roku tworzy Nieformalne i Quinta do Moinho, białe wina musujące z winogron Baga zebrane z pierwszego zbioru w jednej winnicy: Nieformalne pochodzi z Vinha Pan i Quinta do Moinho z winnicy o tej samej nazwie.

W 2011 roku pojawia się Fernão Pires, pierwszy czerwony z białych winogron, zawierający 94% skórki Marii Gomes (aka Fernão Pires) i 6% skórki Bagi.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony portugalskiego producenta win Luis Pato.

Kup wina od portugalskiego producenta Luis Pato w naszym sklepie internetowym.