Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Parra Wines

Parras Vinhos należący do Luísa Vieiry rozpoczął działalność w 2010 r. Pięć lat później, gdy firma została skonsolidowana i skoncentrowana na rynku międzynarodowym, konieczne stało się repozycjonowanie marki i nadanie jej innej, bardziej aktualnej konfiguracji. W ten sposób na początku 2016 roku powstała firma Parras Wines, młodsza, bardziej elastyczna i posługująca się uniwersalnym językiem, który może być łatwo zrozumiały dla każdego, nawet mieszkającego poza granicami kraju.

Potomek ojca i dziadka, który zawsze zajmował się winem, Luís Vieira jest wyłącznym właścicielem projektu. W wieku pięciu lat wpadł do kadzi z winem i mógł utonąć, gdyby nie uratował go pracownik jego ówczesnego dziadka, który jest teraz jego własnym pracownikiem. Dziś wspomina ten epizod z humorem, a nawet twierdzi, że symbolizuje on jego „chrzest w świat wina”.

Luís Vieira urodził się w 1972 roku w parafii Fatima. W 1996 r. Ukończył ekonomię na Katolickim Uniwersytecie w Lizbonie, a po ukończeniu kursu spędził krótki okres w Argentynie, prowadząc rodzinną firmę produkującą porcelanę. Wkrótce jego pasja do kultury winiarskiej doprowadziła go do powrotu do Portugalii, a w 1999 roku rozpoczął proces prowadzący do tego, co obecnie nazywa się Parras Wines, przejęciem Quinta do Gradil.

Firma zaczęła wtedy osiedlać się na własnej ziemi w Lizbońskim Regionie Winiarskim, a dokładniej w parafii Vilar, Cadaval, o powierzchni dwustu hektarów, z których 120 jest dziś uprawianych winoroślą.

W tym samym regionie kraju, nieco dalej w regionie Óbidos, Parras Wines jest również odpowiedzialny za prowadzenie 20 hektarów winnic, z których pochodzą wina Casa Gaeiras.

W 2005 roku firma uruchomiła swoją pierwszą linię rozlewniczą w Alcobaça, na terenie dawnej fabryki wyrobów ceramicznych, rozpoczynając tym samym nowy obszar działalności - Rozlewnię Napojów, która dziś jest również siedzibą Parras Wines.

Pięć lat później, w 2010 roku, powstała wówczas Parras Vinhos, dziś Parras Wines. Oprócz ziemi w regionie Lizbony, równolegle grupa zaczęła produkować wina z innych regionów kraju. Dzięki partnerstwu z lokalnymi producentami, firma była w stanie sprostać różnorodnym potrzebom pojawiającym się na rynku, produkując wina Douro, Vinho Verde, Dão, Lisboa, Tejo, Półwysep Setúbal i Alentejo.

Zespół enologów i winiarzy z PARRAS uważnie monitoruje pracę tych lokalnych producentów przez cały rok, w całym cyklu uprawy winorośli, od okresu odpoczynku do zbiorów. W ten sposób firma zapewnia produkcję napojów najwyższej jakości.

Ale oprócz terroir w regionie Lizbony, od końca 2014 r. firma posiada również posiadłość w Alentejo, a dokładniej w Redondo. Nazywa się Herdade da Candeeira i uprawia winorośl na 90 hektarach.

Kup wina od portugalskiego producenta Parra Wines w naszym sklepie internetowym.