Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Pok Tamas

Swoją działalność zawodową rozpoczął jako badacz winiarstwa w 1981 roku, a następnie stypendium winiarskie w Kalifornii zaprowadziło go do świata wina, gdzie od 1991 roku stawiał nogi, prawdopodobnie na stałe. Co mu się bardziej podobało na tym świecie? Szersza kreatywność w pracy z winem, szybsza możliwość spełnienia, niewyczerpane źródło odnowy, swoboda artystycznej ekspresji, lśniący wygląd bystrych konsumentów.

Wypróbował główne technologie „produkcji wina wysokiej jakości”, począwszy od światowej klasy „stalowej piwnicy” Eurobor Ltd. w Bátaapáti, po skromną produkcję tufu w Pók-Polónyi Cellar, która łączyła tradycyjne starzenie w beczkach z nowoczesną wiedzą na temat produkcji wina, bardziej niż w Monarchia Winery, że - zgodnie z amerykańskm (międzynarodowym) stylem winiarskim na przemian stosowano technologię redukcyjno-utleniającą w imię ciągłego poszukiwania własnej tożsamości. To wszystko oczywiście nie wystarczyło, świat się zmienił, także ograniczenia ekonomiczne (konkurencyjność), ale w zasadzie ciekawość, chęć odkrywania nowych, napędzana przez własne ucznia, w końcu przyjmowanie kultury, która opiera się na naturalnej poprawności procesów produkcji wina, prawie bez narzędzi.

Pierwsze duże doświadczenie winiarskie w latach uniwersyteckich miało miejsce, gdy zespół młodych, entuzjastycznych miłośników wina zorganizował dla studentów kurs kultury winiarskiej, którego szczytnym celem było zapoznanie węgierskich okręgów winiarskich i efektów pracy ich twórców. Osobiste spotkanie z winiarzami i ich winami oczarowało właściciela Pók Tamás i porwało jego oryginalną drogę. Ukończył studia ekologii w Debreczynie, ale po uzyskaniu tytułu magistra rozpoczął pracę w Eger Research Institute of Viticulture and Enology.

Swoją pierwszą winnicę (odmiana Zengő) zasadził w Nagytálya (niedaleko Eger) w 1984 roku, kiedy był badaczem (Instytut Winiarstwa i Enologii). Z miłością uprawiał tę niewielką (3000 m2) działkę przez lata, nawet gdy przeprowadził się do Kecskemét, a potem do Szekszárd. W celu powiększenia „majątku” zaczął kupować winnice w połowie procesu restytucji, w 1995 roku. Próbował znaleźć najlepsze plantacje na działkach na sprzedaż w Egerze - dawnych terenach swoich dziadków (Tehentánc, Rózsás, Bajúsz, Újfogás, Mészhegy ). Najpierw winnica Kékfrankos na południowym zboczu Eged, po której w tym samym roku pojawił się Cabernet franc z Rádé, a rok później kolejny Kékfrankos z miejsca w Nagygalagonyás.

Przede wszystkim szukał odmian niebieskich, ponieważ chciał zrobić Bikavér, słynną czerwoną mieszankę Eger. Z biegiem lat nie tylko rozszerzył istniejące działki czerwonych winorośli, ale kupił kilka nowych działek Leányka - drugiej wiodącej (białej) marki Eger w winnicach Síkhegy. Jego celem było stworzenie 10-hektarowej posiadłości, którą sam mógł zagospodarować.

Były to winnice na dużą skalę, z małą liczbą roślin i wysokim plonem z winorośli. Zależało mu na surowcu lepszej jakości, dlatego postanowił założyć nowe i nowoczesne plantacje o podwyższonej liczbie roślin (5200 / ha), mniejszej formie winorośli (system Guyot) i niższym plonie (1 kg / roślinę). Wybrał teren między Egerem a Ostoros, niegdyś bardzo znanym Pajdos, gdzie najpierw musiał oswoić dziki teren. W latach 2002-2004 posadził więcej odmian niebieskich winogron, ponieważ planował mieć winnicę odpowiednią do produkcji podstawowego surowca dla najwyższej klasy Egri Bikavér (Grand superior), który musi mieć co najmniej 6 różnych winogron odmiany. Ponadto testowane są wspaniałe rodzime węgierskie odmiany białe - Furmint, Hárslevelű.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony węgierskiego producenta win Pok Tamas.

Kup wina od producenta Pok Tamas w naszym sklepie internetowym.