Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Tenuta Sant Antonio

Tenuta Sant Antonio tworzą czterej bracia (Armando, Tiziano, Paolo i Massimo Castagnedi), których połączyło marzenie zrodzone w winnicach ich ojca w sercu Valpolicella. Tam powstają najsłynniejsze wina Veronese: Amarone, Valpolicella, Soave. W 1989 roku podjęli odważną decyzję o zakupie nieruchomości w Monti Garbi, kładąc podwaliny pod to, co stało się obecnie znaną na całym świecie posiadłością rolną o powierzchni ponad stu hektarów uprawnych.

Marzenie, które zrodziło się w sercu kraju, który zawsze słynął z niezwykłych win: Valpolicella. Tenuta Sant’Antonio leży wzdłuż łagodnych wzgórz dolin Illasi i Mezzane, gdzie klimat jest łagodny i korzysta ze wszystkich zalet jeziora Garda. To tutaj rosną odmiany Corvinone, Corvina i Rondinella. Ale także Garganega, Trebbiano di Soave i Chardonnay.

Główną misją Tenuta Sant Antonio jest jakość. Świat wina stale się rozwija. Badania w tej dziedzinie dają ciągłą inspirację do produkcji i nowe możliwości w zakresie przetwórstwa. Celem Tenuta Sant’Antonio jest tworzenie produktów o większej osobowości, ze szczególnym naciskiem na bardziej naturalną produkcję.

Cztery lub pięć lat temu Tenuta Sant’Antonio zdecydował się spróbować metody, która różni się od tradycyjnego procesu tworzenia wina. Robił to wykorzystując najnowsze informacje uzyskane z innowacyjnych laboratoriów badawczych. To doświadczenie zaczęło się, gdy Tenuta Sant’Antonio odkrył możliwość produkcji win bez użycia siarczynów: tak rozpoczął się projekt Télos.

Nawożenie organiczne i chemiczne (obornik i nawozy) zostało zastąpione kompostem roślinnym, otrzymywanym z fermentacji gałązek i gałęzi, mikroorganizmów i mokrych odpadów domowych. Preferowane jest całkowite pokrycie trawiaste bez stosowania chemicznego zwalczania chwastów, integracji zielonego nawozu i koszenia chwastów. Latem stosowanie tradycyjnych produktów, takich jak miedź i siarka, do ochrony roślin jest znacznie ograniczone i wiąże się z technikami dezorientacji seksualnej w celu zwalczania szkodników.

Tenuta Sant’Antonio używa wyselekcjonowanych drożdży uzyskanych bezpośrednio z winogron własnej produkcji, odżywianych paszą ekologiczną, a nie środkami chemicznymi. Temperatura wina jest stale monitorowana, a azot jest używany na wszystkich etapach pracy jako ochrona antyoksydacyjna.

Wszystkie wina, zarówno białe, jak i czerwone, zawsze pozostają w kontakcie z drobnym osadem i są utrzymywane w zawiesinie za pomocą mikserów umieszczonych na dnie słoików ze stali nierdzewnej. W beczkach, tradycyjną metodą bâtonnage.Wina marki Tenuta Sant Antonio są czyszczone zaledwie kilka dni przed butelkowaniem.

Kup wina od włoskiego producenta Tenuta Sant Antonio w naszym sklepie internetowym.