Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Saint Émilion

W nieustannym dążeniu do doskonałości plantatorzy winorośli z Saint-Émilion byli jednymi z pierwszych, którzy przyjęli cele zrównoważonego rozwoju, odpowiedzialnie i nieustannie działając na rzecz ochrony środowiska, szacunku dla konsumentów i zagwarantowania jakości. Mając przekonanie, że tworzą fundamenty pod przyszłość we wszystkich aspektach swojej pracy, zawsze dążą do osiągnięcia połączonych celów biznesowych, środowiskowych i społecznych, przy czym ich stałą zasadą przewodnią jest doskonałość.

Rada Winiarska Saint-Émilion jest zaangażowana w pomoc profesjonalistom z branży we wdrażaniu ich szlachetnych inicjatyw i zapewnia im szereg skutecznych narzędzi, w tym:

• Kluczowe osoby wspierające w Radzie Winiarskiej Saint-Émilion
• Spotkania poświęcone certyfikacji środowiskowej.
• Praktyczne arkusze informacyjne dotyczące każdej certyfikacji: zasoby do wykorzystania, rodzaje pomocy, często zadawane pytania itp.

Plantatorzy winorośli mogą stosować różne podejścia do pracy przy swoich winnicach i produkcji swoich win w sposób przyjazny dla środowiska, ale cel jest nadal ten sam: uczynić ich posiadłości zrównoważonymi, jednocześnie dbając o ich terroir. Są stale odpowiedzialni na wszystkich poziomach przed swoim dziedzictwem, środowiskiem i społeczeństwem.

Najbardziej rozpowszechnione są racjonalne techniki uprawy winorośli. Stanowią one kompleksowe podejście do zarządzania majątkiem ziemskim, mające na celu uwydatnienie pozytywnych skutków metod uprawy winorośli przy zachowaniu ekonomicznej opłacalności.

Producenci wina wdrażają system monitorowania, który obejmuje prognozy i progi tolerancji w swoich winnicach. To pozwala im ocenić ryzyko szkód spowodowanych chorobami upraw i szkodnikami.

Zgodnie z szacowanym poziomem ryzyka stosuje się kombinację środków organicznych, biologicznych kontroli (stosowanie pomocniczych owadów, zakłócanie kojarzenia itp.), Zabiegów chemicznych i fizycznych oraz technik uprawy. Środki ochrony roślin o niewielkim wpływie na środowisko są stosowane do ścisłego minimum tylko wtedy, gdy jest to konieczne, aby uniknąć nieodwracalnych szkód lub niedopuszczalnych strat ekonomicznych.

Ekologiczni plantatorzy winorośli stosują wyłącznie środki ochrony roślin pochodzenia naturalnego (które nie zawierają syntetycznych cząsteczek organicznych): miedź, siarkę, środki owadobójcze pochodzenia roślinnego itp. Jednym z celów jest tworzenie żywych organizmów w glebie oraz utrzymanie życie roślin w celu wzmocnienia naturalnego ekosystemu. Ekologiczna uprawa winorośli podlega przepisom europejskim i jest kontrolowana przez jednostki certyfikujące.

Celem biodynamiki jest osiągnięcie równowagi między winoroślami a ich bezpośrednim i szerszym otoczeniem, aby skuteczniej chronić je przed szkodami. W tym celu stosuje pewne zasady, takie jak ulepszanie gleby i roślin za pomocą preparatów wykonanych z materii roślinnej (napary ze skrzypu polnego lub pokrzywy), substancji zwierzęcej (łajno itp.) Lub minerałów (kwarc itp.). Preparaty te są stosowane w określonych porach roku, odpowiadających cyklowi wzrostu winorośli oraz kalendarzowi księżycowemu i planetarnemu.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony francuskiego producenta win Saint Émilion.

Kup wina od francuskiego prodcuenta Saint Émilion w naszym sklepie internetowym.