Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Vallformosa

Vallformosa to odpowiedzialna i zrównoważona firma we wszystkich swoich działaniach. Dbają o swoje środowisko naturalne i społeczne.

Historia Vallformosy

  • 1865 - Vallformosa narodziła się, gdy zaczęto uprawiać winnice położone najbliżej Masía La.Sala w Vilobí del Penedès w Barcelonie.
  • 1887 - Choroba filoksery niszczy cała winnica w regionie Penedés. Vallformosa jest jednym z pionierów w przesadzaniu niezanieczyszczonych szczepów. Winiarnia otrzymuje uznanie od Alfonsa XIII, który odwiedził obiekty w 1904 roku.
  • Początek 20 wieku - Vallformosa zaczyna robić wino kupowane „luzem”.
  • 1938 - Pierwsze butelki robione są cava Vallformosa.
  • 1993 - Powiększenie zaplecza "La Sala" o dwa nowe i innowacyjne linie rozlewnicze.
  • Lata 2000 - Ustanowiono systemy ograniczania zużycia wody, zmniejszając średnią dla sektora o ponad 40%.
  • 2014 - Rozpoczyna się współpraca z winiarzami ze starych winnic przy produkcji linii Cultivare. Na rynek trafiają pierwsze Cavas pochodzące z upraw ekologicznych.
  • 2015 - Poczyniono duże inwestycje wdrażać najnowsze technologie w linie produkcyjne i magazynowe.
  • 2016 - Podpisanie umowy o współpracy z Associació de Viticultors del Pla de Manlleu +500, wspierającym plantatorów winorośli w tym regionie.
  • 2017 - Klub Soc Vallformosa został utworzony w celu współpracy i świadczenia usług na rzecz dostawców winogron. Rozpoczyna się Projekt Plus, w celu wyboru działek o unikalnych cechach w obszarze +500.
  • 2018 - Zainstalowano 12 zbiorników ze stali nierdzewnej o pojemności 300 000 litrów o wymiarach 10 metrów wysokości i 4 metry średnicy. Zakład produkcji moszczu zostaje rozbudowany o 2 nowe pneumatyczne prasy do odbioru winogron z najnowocześniejszą technologią. Rusza projekt Optivinya, w ramach którego dzięki systemom teledetekcji opracowywane są narzędzia poprawiające jakość zbiorów i precyzyjnie określające termin zbioru winogron.
  • 2020 - Zakończenie budowy budynku technologicznego, w którym mieści się nowe laboratorium.
  • 2021 - Cała gama produktów Vallformosa jest w 100% odpowiednia dla wegan i posiada certyfikat Hiszpańskiej Unii Wegetariańskiej (VE).

Zespół techniczny Vallformosa analizuje różne działki przez cały rok, aby znaleźć najlepsze winnice. Są to odmiany o wieloletniej historii, sadzone swobodnie, bez kraty i o niskim plonie. Ich owoce są doskonałe i zapewniają najwyższą jakość ich produktów.
Działki te są częścią projektu Vallformosa Plus, który umożliwia producentowi długoterminową współpracę z plantatorami winorośli zaangażowanymi w pielęgnację i dostarczanie wysokiej jakości winogron, z gwarancją pełnej identyfikowalności i przy specjalnym wsparciu technicznym ze strony Vallformosa.

W najwyższym rejonie Penedés, ponad 500 metrów nad poziomem morza, znajduje się wspaniały obszar winnic. Znane jako „Strefa +500”, to środowisko jest domem dla wyjątkowej naturalnej różnorodności biologicznej w Penedés, gdzie winnice są naturalnie położone między wzgórzami i górami. Vallformosa współpracuje bezpośrednio w programach ochrony tej przestrzeni oraz przy odtwarzaniu autochtonicznych odmian, które dostosowują się do warunków panujących na lądzie i wysokości.
Winogrona z tego górzystego obszaru dojrzewają wolniej dzięki różnicy temperatur w ciągu dnia i nocy, co nadaje im wysokiej jakości właściwości organoleptyczne.

Jakość ich win i win musujących kontrolowana jest od początku cyklu winiarskiego. Aby utrzymać tę jakość w jednolity sposób, używają technologii i dronów do monitorowania wzrostu i dojrzewania winogron. Ponadto zespół techniczny jest odpowiedzialny za odwiedzanie i projektowanie działań fitosanitarnych i wegetatywnych na każdej z działek. Wreszcie, w dziale plantatorów winorośli i poprzez otwarte kanały Yo Soy Vallformosa Club, projektują materiały edukacyjne i szkoleniowe.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony hiszpańskiego producenta win Vallformosa.

Kup wina od hiszpańskiego producenta Vallformosa w naszym sklepie internetowym.