Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Weingut Dreissigacker

Kroniki ujawniają, że 1728 był rokiem znakomitym dla win. Być może nawet wtedy pokolenie, które założyło winiarnię znaną obecnie jako Dreissigacker, zostało pobłogosławione dobrymi zbiorami, ponieważ w tym roku ojciec założyciel Jacob Sauer, który uprawiał winnicę, położył fundament dla przyszłych pokoleń. Ale dopiero na początku XX wieku winnice zajęły centralne miejsce, kiedy Adolf Sauer III zdecydował się eksportować swoje wina do Anglii. W 1952 r. firmę przejął mąż Christy Sauer, Philipp Dreissigacker. Czterdzieści lat później skupiono się wyłącznie na uprawie winorośli, gdy kierownictwo przejęli Frieder i Ute Dreissigacker. Użyli konwencjonalnych metod do uprawy szeregu odmian winorośli, jak było to powszechne w tym czasie w Rheinhessen. Ale kiedy ich syn, Jochen, wszedł do firmy w 2001 roku, skupił się na radykalnych zmianach, o których wiedział, że są potrzebne. Co najważniejsze, przekształcił obecną 40-hektarową posiadłość w celu zastosowania pracochłonnej, ekologicznej uprawy winorośli (certyfikowana od 2007 r.). W 2018 roku Dreissigackers ukończyli nową winiarnię pośrodku winnic Bechtheim, czego nigdy wcześniej nie robiono w Rheinhessen. Rozległa, zasilana grawitacyjnie piwnica pozwala na panowanie w naturalnych warunkach - od powolnego, delikatnego tłoczenia, przez rozsądny kontakt ze skórą w celu ekstrakcji fenolu, po fermentację w otoczeniu.

Kiedy myślimy o najlepszych winnicach do rieslingu, wyobrażamy sobie zapierające dech w piersiach stoki Mozeli lub ręcznie robione tarasy Rheingau. Ale w najlepszych wioskach Rheinhessen winorośle rosną na łagodnych zboczach z płytkimi pokładami lessu i gliny pokrywającej podłoże czynnego wapienia - przypominającego wielkie terroir Burgundii i przepełnionego historią. W rzeczywistości winnice otaczające Bechtheim są najstarszymi znanymi miejscami do uprawy wina w Rheinhessen. Historycznie działki te były zarezerwowane wyłącznie dla uprawy winorośli. Już w 1780 roku książę Leiningen wydał dekret, w wyniku którego Niemcy po raz pierwszy wyznaczyli terytoria; rozkaz ten groził ukaraniem każdego, kto sadzi winorośl poza wyznaczonymi obszarami. To był przełomowy krok na drodze do naszej nowoczesnej koncepcji uprawy winorośli wysokiej jakości. Dziś to właśnie na tych miejscach Jochen uprawia winorośl.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony niemieckiego producenta win Weingut Dreissigacker.