Opis
Fiano jest to włoski, endemiczny szczep winorośli, który swą najpiękniejszą ekspresję ukazuje w okolicach Avelino w Kampanii, 80 km na wschód od Neapolu. Ręcznie zbierane grona na początku października są pieczołowicie selekcjonowane, a następnie fermentowane w kadziach stalowych przez około miesiąc, po czym wino jest pozostawione dodatkowe dwa miesiące "na osadzie", co dodaje złożoności i charakteru.W wyglądzie złocista barwa, zachwyca bukietem kwiatowo-owocowym, dosyć intensywnym, o wyraźnych aromatach owoców pestkowych, suszonych moreli, brzoskwiń, dojrzałego ananasa, kwitnącej akacji i magnolii z orzechowym tłem. W ustach świeże i soczyste, o przyjemnym posmaku owoców tropikalnych i doskonałej równowadze, z długo utrzymującym się zakończeniem.
*Zdjęcie posiada charakter poglądowy. W sprzedaży aktualny rocznik producenta.