Opis
Brunello di Montalcino to wino o ciemnej rubinowej barwie z refleksami granatu. W zapachu bardzo bogate i kompleksowe. Wyczuwalna wiśnia, skóra, mentol, zioła, tytoń, ściółka leśna, cedr, lukrecja, dym, egzotyczne przyprawy. W ustach harminijne, eleganckie ze strukturą nie pozwalającą zapomnieć, że ma się do czynienia z wielkim winem. Wszytkie prace nad winogronem wykonywane są ręcznie z najwyższą starannością (zbiory, selekcja gron, sortowanie). Fermentacja odbywa się w cementowych kadziach z udziałem rdzennych drożdży. Dojrzewanie w tonneaux z francuskiego dębu oraz w dużych beczkach przez mimimum 24 miesące. Ponadto 6 miesięcy w butelce. Każdego roku Brunello otrzymuje wysokie oceny od najważniejszych międzynarodowych prasy specjalistycznej. Są to najwyższe rankingi kiedykolwiek uzyskane: Wine Enthusiast 95/100 i 14 th w Top 100 w 2005 roku; Wine Spectator 94/100; Wine Advocate 94/100; James Suckling 93/100; Jancis Robinson 17/20.
*Zdjęcie posiada charakter poglądowy. W sprzedaży aktualny rocznik producenta.