Szczep Grillo jest uznawany za "sycylijską królową" białych winogron. Winnice zlokalizowane są w zachodniej części wyspy, gdzie dominują gleby piaszczysto-gliniaste. Zbiór jest ręczny z wysoką redukcją plonu, aby utrzymać odpowiednią koncentrację. Wino fermentowało w kadziach stalowych, a następnie dojrzewało 4 miesiące na osadzie, aby dodać złożoności oraz intensywności. Wino o jasnosłomkowej barwie z zielonkawymi refleksami. W zapachu złożony bukiet owoców tropikalnych, różowego grejpfruta, owoców pestkowych jak morela i brzoskwinia z nutką szałwii i rozmarynu. W ustach lekkie i bardzo orzeźwiające, o wyważonej kwasowości, o posmaku soczystych cytrusów i melona z mineralną końcówką. Idealny jako aperitif, do lekkich przystawek warzywnych, sałatek sezonowych (grecka, wiosenna, nicejska, cezar), skorupiaków i owoców morza, ryb – w szczególności oleistych.
*Zdjęcie posiada charakter poglądowy. W sprzedaży aktualny rocznik producenta.