Dom Rafael to jedno z najsłynniejszych czerwonych win w regionie Alentejo. Stworzony ze starych krzewów szczepów Aragonêz, Trincadeira, Castelão i Alicante Bouschet produkowany jest w ten sam sposób od ponad 100 lat. Winogrona zbierane i selekcjonowane są ręcznie, miażdzone stopami, a fermentacja odbywa się w otwartych lagares. Finalnie wino leżakuje w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, po czym dojrzewa co najmniej kolejne 6 miesięcy w butelce. W efekcie powstaje wino o głębokiej, rubinowej barwie oraz bogatym aromacie ciemnych wiśni, pieprzu, goździków, wanilii, czekolady, skóry czy rodzynek. Na podbienieniu pełne, o miękkich taninach, odświeżającej kwasowości i pikantnym finiszu. Wspaniale komponuje się z polędwicą wieprzową w sosie z czerwonego wina i cielęciną w sosie jeżynowym.
*Zdjęcie posiada charakter poglądowy. W sprzedaży aktualny rocznik producenta.