Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

KRUG to KRÓL

Do baru w lobby luksusowego londyńskiego hotelu Ritz podchodzi dwóch dżentelmenów we frakach.
- „Poproszę dwa kieliszki szampana Grande Cuvée” – przekazał prośbę barmanowi pierwszy.
Nieco zmieszany barman po chwili odpowiada:

Czym dokładnie jest wino słomkowe?

Wino słomkowe (nazywane również słonym bądź rodzynkowym – deserowym) to wino produkowane z winogron suszonych na słomianych matach.

Gdy owoc wysycha, jego naturalny cukier koncentruje się. Ponieważ nie znajdują się już na winorośli, zachowują również kwasowość, dzięki czemu powstałe wina zachowują równowagę w miarę rozwoju smaku.

Qvevri – gruzińska tradycja winiarska.

Qvevri – serce trwałej tradycji

Produkcja wina w Gruzji liczy ponad 8 000 lat. Według dowodów archeologicznych pierwsze gruzińskie wina były produkowane i przechowywane w naczyniach glinianych zwanych qvevri (lub kvevri). Qvevri to najważniejszy i najbardziej znany sposób produkcji wina w Gruzji, który pozostaje centralnym punktem tradycyjnego winiarstwa w tym kraju.

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o korkach do wina.

Czy zdarzyło Ci się usiąść, nalać sobie kieliszek wina i poczuć zapach mokrej gazety lub zapleśniałej piwnicy? A może zakręciłeś kieliszkiem wina i zauważyłeś, że pachnie nieprzyjemnie lub zupełnie niczym? Jeśli tak, prawdopodobnie wino było „skażone” korkiem.

Wycieczka do Chin. Regionalny przewodnik po chińskich winach.

W ciągu ostatnich kilku lat możemy zaobserwować niesamowity wzrost znaczenia chińskiego wina na rynku światowym. Kraj ten już wyprzeda wiele klasycznych regionów winiarskich (pod względem produkcji), zajmując dziewiąte miejsce na świecie (dane z 2018 r.).