KRUG to KRÓL
Do baru w lobby luksusowego londyńskiego hotelu Ritz podchodzi dwóch dżentelmenów we frakach.
- „Poproszę dwa kieliszki szampana Grande Cuvée” – przekazał prośbę barmanowi pierwszy.
Nieco zmieszany barman po chwili odpowiada:
Do baru w lobby luksusowego londyńskiego hotelu Ritz podchodzi dwóch dżentelmenów we frakach.
- „Poproszę dwa kieliszki szampana Grande Cuvée” – przekazał prośbę barmanowi pierwszy.
Nieco zmieszany barman po chwili odpowiada:
Wino słomkowe (nazywane również słonym bądź rodzynkowym – deserowym) to wino produkowane z winogron suszonych na słomianych matach.
Gdy owoc wysycha, jego naturalny cukier koncentruje się. Ponieważ nie znajdują się już na winorośli, zachowują również kwasowość, dzięki czemu powstałe wina zachowują równowagę w miarę rozwoju smaku.
Australijski producent 19 Crimes stworzył etykiety swoich win, które za sprawą aplikacji Living Wine Labels, „ożywają”. Wystarczy pobrać aplikację na telefon, skierować go na etykietę wybranego wina i obejrzeć!
Obejrzyj nasz film odkrywający historię Michaela Harringtona.
Produkcja wina w Gruzji liczy ponad 8 000 lat. Według dowodów archeologicznych pierwsze gruzińskie wina były produkowane i przechowywane w naczyniach glinianych zwanych qvevri (lub kvevri). Qvevri to najważniejszy i najbardziej znany sposób produkcji wina w Gruzji, który pozostaje centralnym punktem tradycyjnego winiarstwa w tym kraju.
Czy zdarzyło Ci się usiąść, nalać sobie kieliszek wina i poczuć zapach mokrej gazety lub zapleśniałej piwnicy? A może zakręciłeś kieliszkiem wina i zauważyłeś, że pachnie nieprzyjemnie lub zupełnie niczym? Jeśli tak, prawdopodobnie wino było „skażone” korkiem.
W ciągu ostatnich kilku lat możemy zaobserwować niesamowity wzrost znaczenia chińskiego wina na rynku światowym. Kraj ten już wyprzeda wiele klasycznych regionów winiarskich (pod względem produkcji), zajmując dziewiąte miejsce na świecie (dane z 2018 r.).